Потребителският сектор ще представлява 61 процента от всички IoT връзки

...
Потребителският сектор ще представлява 61 процента от всички IoT връзки
Коментари Харесай

IoT пазарът ще продължи да криволичи и подскача


Потребителският бранш ще съставлява 61 % от всички IoT връзки през 2033 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на дейните IoT устройства по света ще се удвои до 40 милиарда към края на 2033 година Въпреки упованията на бизнеса, този бранш няма да пораства отмерено и непрекъснато, а по-скоро ще криволичи и подскача, като всеки район ще демонстрира свои лични специфики.

IoT технологиите с дребен обхват ще съставляват 73 % от общия пазар до края 2033 година По-голямата част от останалите 27% ще се образуват от клетъчните IoT връзки, най-много основаните на LTE технологии NB-IoT и LTE-M. Общият пазар на IoT ще коства 934 милиарда $, споделя IoT анализаторска къща Transforma Insights, чиято е прогнозата.

От позиция на относителния напредък, неклетъчните широкообхватни мрежи с ниска енергийна консумация (LPWAN) като LoRaWAN ще бъдат най-успешни. Връзките, основани на тези технологии, ще се се усилят четворно: с 456 %, достигайки до два милиарда до края на 2033 година Това значи междинен напредък от 19 % годишно през интервала, съгласно Transforma Insights. Клетъчният IoT също ще се възприема добре, утроявайки размерите (с 295 процента) от 1,9 милиарда на 7,5 милиарда през идващите 10 години.

Около 22% растеж се чака при клетъчно-базираните LPWAN технологии като NB-IoT и LTE-M. Все отново растежът при клетъчния IoT се компенсира от по-кроткото движение на LTE (4G, къде се чакат към седем процента) и „ залеза “ на стандартите 2G/3G (спад с 18 % през периода).
още по темата
От позиция на сюжетите на приложение най-популярният тип внедряване на 5G отвън mMTC остават устройствата при транспортните средства, които ще съставляват 41 % от обвързваните устройства през 2033 година, сподели Transforma Insights. Популярни сюжети остават свързаността при интелигентните часовници, системите за охранителни камери (CCTV), ръководството на автопаркове и електрическите колела.

От своя страна IoT връзките, употребяващи IoT технологии с дребен обсег, ще намалеят във връзка с пазарния дял от 79 % от общите връзки (12,7 милиарда) през 2023 година до 73 % през 2033 година (29 милиарда). Техният ритъм на напредък ще гравитира към девет %.

Общият пазар на IoT ще нарасне надлежно със 148 % и 179 % във връзка с връзките и размерите на приходите, които се пресмятат на 16,1 милиарда и 335 милиарда $ към края на 2023 година и ще доближат до 39,9 милиарда и 934 милиарда $ в края на 2033 година Годишните продажби на устройства ще набъбнат от 4,1 милиарда през 2023 година на 8,7 милиарда, т.е. със междинен растеж от осем %.

Приходите включват разноски за модули за свързване, съгласуваност с добавена стойност и приложения за съгласуваност. Последните категории съставляват 10 % и 4 % от общите разноски за IoT през 2023 година

Потребителският бранш ще съставлява 61 % от всички IoT връзки през 2033 г.; 35 % от корпоративните IoT устройства ще бъдат за „ междувертикални “ сюжети на приложимост през 2033 година, включително технологии за следене, офис-оборудване и транспортни средства в огромни автопаркове.

24 % ще се образуват от внедрявания в областта на комуналните услуги, най-много така наречен умни измервателни уреди. 22 % пък ще е делът на търговията на дребно/едро – най-вече устройства, свързани с обработка на заплащания и електронни етикети на стоките. Освен това 7% от пазара ще се пада на държавните организации, 4% – на превоза и логистиката и 3% на селското стопанство.

Transforma Insights споделя, че Китай, Северна Америка и Европа преобладават при IoT връзките. Техните дялове от пазара ще съставляват надлежно 32 %, 21 % и 19 % от общия пазар през 2033 година

„ Растежът продължава със постоянни темпове, отразявайки разнообразието от сюжети на приложимост ”, споделя Мат Арнот, основен анализатор в Transforma Insights. По думите му, тук не може да се приказва за постоянен, непрекъснат напредък, чиято крива да съставлява възходяща права линия.

По-скоро става дума за „ поредност от микропазари, всеки от които има своя лична динамичност, като някои порастват по-бързо, а други по-бавно “. „ Има фактори на микро равнище, които могат доста да ускорят растежа, и трендове на макро равнище, които също ще имат своите резултати “, обобщава Арнот.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР