Изследователи от университета Purdue са създали бяла боя, която, нанесена

...
Изследователи от университета Purdue са създали бяла боя, която, нанесена
Коментари Харесай

Учени пресметнаха, че глобалното затопляне може да бъде спряно, ако 2% от повърхността на Земята бъде боядисано в бял цвят

Изследователи от университета Purdue са основали бяла багра, която, нанесена върху покрив, може да намали температурата на повърхността и да охлади постройката под него.

Сюлин Руан, професор по машинно инженерство в университета Purdue, не се е стремял към Книгата на върховете на Гинес, когато е почнал да се пробва да основава нов тип багра. Той имал по-висша цел: да охлажда постройките, с цел да предотврати стоплянето на Земята.

През 2020 година доктор Руан и екипът му показват своето изобретение: тип бяла багра, способна да отразява 95% от слънчевите лъчи от повърхността на Земята – те се връщат назад нагоре през атмосферата и изтичат в дълбокия космос. Няколко месеца по-късно компанията разгласи още по-ефективен състав, който усилва отражението на слънчевата светлина до сериозните 98%.

Свойствата на новата багра са съвсем приказни. Тя може да направи повърхностите с 4°C по-хладни от температурата на околния въздух по обяд и с 11°C по-хладни през нощта, като намалява температурата в постройките и с 40% понижава потребността от климатична апаратура. Според доктор Руан боята е хладна на досег даже под палещото слънце. За разлика от климатиците, боята не изисква сила за работа и не нагрява околния въздух.

През 2021 година Гинес я признава за най-бялата багра в историята и от този момент тя е притежател на няколко награди. Първоначално боята е била предопределена за покриви на къщи, само че в този момент необятно се употребява от производителите на облекла, обувки, коли, камиони и даже галактически кораби. Миналата година доктор Руан и екипът му оповестиха, че са съумели да разработят по-лека версия на боята, която може да отразява топлината от колите.

„ Всъщност не се опитвахме да създадем най-бялата багра в света “, споделя доктор Руан в изявление. „ Искахме да помогнем в битката с климатичните промени. Искахме да забележим дали можем да пестим сила и в това време да охлаждаме Земята “.

Според доктор Руан, макар че боята публично е най-бялата в света, тя не е ослепителна, тъй като разсейва светлината. Тя не наподобява доста по-различно от бялата багра в магазините.

Боята ще може да се употребява в комерсиалната мрежа след към една година, като сега се работи за възстановяване на нейната продължителност и резистентност на замърсяване. Според доктор Руан екипът на Purdue работи с известна компания, само че към момента не желае да я назове. Екипът създава и цветни бои, които употребяват ултрабелия материал като основа.

„ Те ще се показват по-неефективно от белите, само че по-добре от редица други търговски бои “, споделя той.

Тъй като климатичната рецесия се задълбочава, учените незабавно създават отразяващи материали, в това число разнообразни типове покрития и филми, които биха могли пасивно да охлаждат Земята. Тези материали се базират на правилата на физиката, които разрешават на топлинната сила да напуща Земята при избрани дължини на вълните през по този начин наречения „ транспарантен прозорец “ в атмосферата и да излиза в галактическото пространство.

Д-р Руан (вляво) и Джоузеф Пийпълс от университета Purdue употребяват инфрачервена камера, с цел да сравнят успеваемостта на изстудяване на проби от бяла багра за покриви.

Инфрачервените изображения демонстрираха, че образецът на боята (тъмнолилавият квадрат в центъра) в действителност охлажда дъската под температурата на околната среда, което не се реализира даже от предлаганите в комерсиалната мрежа отблъскващи топлината бои.

Джереми Мъндей, професор по електротехника и компютърно инженерство в Калифорнийския университет в Дейвис, който изследва чистите технологии, смята, че това пренасочване на силата би имало незначително малко или никакво влияние върху космоса. Според него Слънцето към този момент излъчва повече от милиард пъти повече топлота в съпоставяне със Земята и този способ просто ще отразява към този момент генерираната от Слънцето топлота.

„ Това е все едно да излееш чаша чиста вода в океана “, сподели доктор Мъндей.

Той пресметна, че в случай че материали като боята Purdue Ultra White покрият сред 1 и 2% от повърхността на Земята, което е малко над половината от площта на Сахара, планетата към този момент няма да гълтам повече топлота, в сравнение с излъчва, и световните температури ще спрат да се покачват.

Д-р Мандей отбелязва, че покриването на половината от Сахара или на която и да е прилежаща повърхнина с такова количество излъчващ материал е невероятно по редица аргументи, измежду които деловитост, проблеми с дивата природа и метеорологични бедствия, породени от ненадейно изстудяване на един единствен район.

Но разпределянето на охлаждащите зони по целия свят може да донесе световни и местни изгоди, като да вземем за пример компенсира резултата на „ топлинния остров “ в градовете, който поражда, защото множеството здания гълтам и задържат доста повече топлота, в сравнение с естествените повърхности като гори, вода и растения.

Въпреки че жителите на горещи и живописни места като Санторини и Казабланка от дълго време употребяват бяла багра, с цел да охлаждат домовете си, а общините все по-често прибягват до боядисване на покривите в бяло, доктор Руан споделя, че белите бои в комерсиалната мрежа нормално отразяват 80-90% от слънчевата светлина. Това значи, че те към момента гълтам 10-20% от топлината, която на собствен ред затопля повърхностите и околния въздух. За съпоставяне, боята от Purdue гълтам доста по-малко слънчева топлота и излъчва доста повече топлота в пространството, което дава опция за изстудяване на повърхностите до температура, по-ниска от стайната.

Въпреки това опасенията има. Стандартната версия на ултрабялата багра на Purdue употребява бариев сулфат, който би трябвало да се извлича, което усилва въглеродния отпечатък, макар че доктор Руан означи, че титановият диоксид, който се употребява в по-голямата част от комерсиалните бои, се получава по безусловно същия метод.

Геоинженерството – манипулирането на разнообразни процеси за управление климата на Земята – също е подложено на критика, че отклонява вниманието от главния проблем: хората би трябвало да спрат да изгарят изкопаеми горива, с цел да избегнат най-катастрофалните последствия от изменението на климата. Но даже и потреблението на изкопаеми горива да бъде неотложно и изцяло прекратено, климатичните катаклизми ще продължат да се демонстрират заради огромните количества парникови газове, които се задържат в атмосферата. Според доктор Мъндей огромното изстудяване посредством отражение би било нашето избавление.

„ Това несъмнено не е дълготрайно решение на казуса с климата “, споделя доктор Мъндей. „ Това е нещо, което може да се направи в кратковременен проект, с цел да се смекчат по-сериознитете проблеми, до момента в който се опитваме да овладеем нещата “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР