Въпросът с частната болница Мама и аз е дали отговаря

...
Въпросът с частната болница Мама и аз е дали отговаря
Коментари Харесай

Д-р Илко Семерджиев: Единствената формула за спиране на теча от здравната система е парите на НЗОК да следват избора на пациента

Въпросът с частната болница " Мама и аз " е дали дава отговор на законовите условия, дали данните, които са показани, са действителни и дали не се обслужва повече финансовият интерес на вложителя, в сравнение с публичният интерес и нуждата от основаване на следващото болнично заведение.

Това сподели пред БНР юрист Мария Петрова, доктор и правист, експерт по здравно право.

Според доктор Илко Семерджиев, някогашен длъжностен министър на опазването на здравето и някогашен шеф на Здравната каса, няма законова причина за отвод за създаване на болничното заведение:

" Тази нужда се преценя от доста профилирани институции. В продължение на съвсем две години те са правили този разбор. В резултат на което, в самото заявление за откриване на болничното заведение и за приемане на позволение, са се получили две мнения от Изпълнителна организация " Медицински контрол ", две мнения от НЗОК, също по този начин и от БЛС, въз основа на които министърът на опазването на здравето е издал разрешението. Цялата тази процедура е текла в мандата на министър Христо Хинков, той се е занимавал с това. И една седмица преди да му свърши мандатът са гледали тази тематика, при което той не си е довършил работата и е трансферирал горещия картоф на министър Галя Кондова, тъй като е подозирал, че ще има социална реакция и не е желал на гърба му да се стоварят рецензии. Това значи отвод от осъществяване на отговорностите си и на закона. Аз видях и стенограмата на Министерския съвет, и описанието на документите - те са безусловно постоянни, тъй че няма никаква законова причина за отвод ".

Според него след дело в Административния съд " министърът или Министерският съвет ще бъде наказан и това позволение ще се гледа отново, само че след време ".

По думите на доктор Семерджиев единствената формула за прекъсване на теча на публичния запас от здравната система е:

" Парите на НЗОК следват избора на пациента. Там, където отиде пациентът и е удовлетворен от здравната помощ, там се заплаща оказаната здравна услуга. В момента се финансират структури, а не услуги. Затова структурите се множат. Ако финансираме единствено услуги, пациентът с краката си ще избере кои лечебни заведения да останат в България и кои - не. Втората част от формулата е, че системата е обществено недофинансирана и тя си взема от жителя. За разлика от страните в Европейски Съюз българите най-вече доплащат за опазване на здравето. Трябва доста радикална метаморфоза, а това става с политически решения. Трябва да се върне регламентът на потребителската такса, съответна, и да кажем, че нищо друго не се доплаща, само че за сметка на това да увеличим обществените разноски за опазване на здравето ".

Адвокат Мария Петрова изрече мнение, че би трябвало да бъде изменен Законът за лечебните заведения, тъй като изискванията, на които би трябвало да дават отговор те, са доста надалеч от европейските и " това е причина да се усилва техният брой ":

" Не всяка триетажна кооперация на ъгъл би трябвало да се назовава многопрофилна болница. Всички сегашни, които са в тази догадка, бих им дала задоволителен интервал да минат в извънболничната помощ и да ги преструктурираме в медицински центрове. Бих заложила повече на извънболничната помощ посредством профилактика и предварителна защита ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР