Изпитът по български език и литература (БЕЛ) за 7 клас

...
Изпитът по български език и литература (БЕЛ) за 7 клас
Коментари Харесай

117 000 ученици от 7 и 9 клас се явяват на изпит по български език и литература


Изпитът по български език и литература (БЕЛ) за 7 клас и 9 клас от националното въшно оценяване е през днешния ден. Трябва да се явят общо 117 000 възпитаници. Броят на седмокласниците, които би трябвало да покажат познания, е 62 877. За тях това са така наречен дребни матури.

Изпитът за седмокласниците стартира в 9 ч. в 1700 учебни заведения в страната. Продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задания. 18 са затворените въпроси по български език и литература, които включват избор от четири благоприятни условия за отговор. Шест за дилемите, които изискват къс свободен отговор, а една - уголемен. Последната част от изпита е преразказ на неизучаван живописен текст.

В 11 ч стартира изпитът по БЕЛ за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се организира в 1023 учебни заведения. Учениците в края на първия гимназиален стадий би трябвало да решат тест с 23 задания. 14 от въпросите са с избираем отговор, а шест - с къс свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с уголемен свободен отговор, в който би трябвало да се формулират теза или антитеза. Последната задача е за основаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

Темата за преразказ на чужд художесвен тест за седмокласниците ще бъде изтеглена сутринта и ще бъде оповестена след началото на изпита.

Следващият стадий от националното външно оценяване е на 16 юни - тогава са изпитите по математика.

Резултатът от националното външно оценяване в седми клас се употребява като балообразуващ детайл при приема на възпитаници в гимназия. Изпитите за десетокласниците е за кандидатстване за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието във втория гимназиален стадий.

Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат оповестени до 28 юни.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР