Илън Мъск, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и други големи фигури

...
Илън Мъск, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и други големи фигури
Коментари Харесай

Илън Мъск нарече ИИ заплаха за човечеството, а Бил Гейтс – спасение от глада

Илън Мъск, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и други огромни фигури в софтуерната промишленост разискаха вероятностите и рисковете на изкуствения разсъдък на конгрес, отдаден на технологията с повече от 60 членове на Сената на Съединени американски щати – законодателите приготвят законопроект, ориентиран към контролиране на промишлеността.

Илън Мъск, началник на Tesla и притежател на обществената мрежа X (Twitter) предизвести сенаторите, че ИИ може да заплаши човечеството, а създателят на Microsoft Бил Гейтс изрази изцяло противоположно мнение: ИИ може да реши казуса с глада по света. Сред другите оратори бяха основателят на Фейсбук, Марк Зукърбърг, ръководители на Гугъл, NVIDIA и IBM, както и трудови водачи и деятели за човешките права. Всички присъстващи се съгласиха, че промишлеността на ИИ би трябвало да се развива под контрола на държавното управление, само че имаше и области, в които не можеше да се реализира консенсус.

Спорен беше въпросът за ИИ моделите с отворен код, които са налични за всеки за евакуиране и модифициране. Тези модели разрешават на фирмите и откривателите да употребяват технологии с ИИ, сходни на тази, която стои зад ChatGPT без да харчат милиони долари за тяхното образование. Тристан Харис, началник на Центъра за хуманни технологии – организация с нестопанска цел, предизвести, че нарушителите също могат да се интересуват от тези разработки. Специалисти от неговата организация организираха опит и накараха обществено наличния модел LLaMA 2 на Meta да приготви указания за приемане на рискови химични съединения. Ръководителят на Meta, Марк Зукърбърг твърди, че такива указания могат да се намерят свободно в интернет, а публикуването на отворени планове „ оказва помощ за равнене на изискванията и предизвиква нововъведенията за хората и бизнеса “.

Друг комплициран въпрос е изместването на хората от изкуствения разсъдък – стотици милиони хора могат да изгубят работата си поради необятното му внедряване. Тези съображения бяха една от аргументите, заради които американските сценаристи и артисти стачкуваха тази година. Някои ръководители на софтуерни компании обаче подсетиха, че прекомерно многото ограничаващи ограничения заплашват водачеството на Съединени американски щати в промишлеността. Друга спорна тематика беше опцията системите с изкуствен интелект да унищожат човечеството. ИИ откривателят Деб Раджи, който беше поканен на срещата прикани участниците да се съсредоточат върху това какви закани за технологията могат да бъдат настоящи сега: преждевременно внедрените системи с ИИ биха могли да вършат пристрастни преценки за наемане на работа или за изговаряне на правосъдни решения. В тази връзка тя се застъпи за основаването на способи за одит на системите с ИИ, преди те да бъдат сменени от по-мощни системи.

След срещата Илън Мъск съобщи пред кореспонденти, че не счита, че Конгресът е подготвен да контролира ИИ: законодателите би трябвало да проучат въпроса, преди да пишат закон и в това той частично е прав, тъй като към момента няма даже визия какви области ще обгръща законът. Много от обсъжданите тематики са характерни: закон за авторското право, нарушение на неприкосновеността на персоналния живот, расова дискриминация, стопански връзки с Китай и военни приложения на ИИ.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР