Изследователите предлагат да се добави четвърта светлина към светофара —

...
Изследователите предлагат да се добави четвърта светлина към светофара —
Коментари Харесай

За автопилота и хората: учените предлагат четвърти светофар

Изследователите оферират да се добави четвърта светлина към светофара — за колите с автопилот. Новият сигнал, евентуално бял, ще алармира, когато има задоволително самостоятелни транспортни средства по пътя, с цел да се създадат корекции на трафика.

Самоуправляващите се коли могат да доведат до огромни промени в пътните сигнали, които са създадени преди повече от 100 години, споделят откривателите. Хенри Лиу, професор по строително инженерство в мичиганския университет и водещ откривател, допуска, че внедряването на новата система за пътна сигнализация може да е по-близо от предстоящото.

Изследователи от Университета на Мичиган, ръководени от Лиу, осъществиха пилотна стратегия в предградието на Детройт, Бирмингам. Те използваха данни за скоростта и местоположението на транспортните средства на General Motors, с цел да поправят времето за сработване на светофара. Въпреки че единствено 6% от транспортните средства в Бирмингам са свързани към системата на GM, бяха събрани задоволително данни за поправяне на времето за сработване на светофара и възстановяване на трафика.

В Бирмингам, както допълнително от половината страна, 34 светофара работят по закрепен график без камери или датчици за наблюдаване на трафика. Въпреки че съществуват по-разширени варианти, те изискват скъпи и комплицирани инфраструктурни промени.

„ Предимството на метода е, че не е нужно да вършиме нищо с инфраструктурата… данните не идват от инфраструктурата, а от автомобилните компании “ — споделя Лиу.

Даниел Дено, шеф по сигурността на придвижването към Пътната комисия в окръг Оукланд, Мичиган, отбелязва, че даже незначителни промени в часовете за светване на зелен светофар в Бирмингам са понижили тапите. Благодарение на бъдещи проучвания, финансирани от безплатни средства, има проекти за автоматизиране на пътните сигнали на други места в окръга, което евентуално ще докара до по-големи усъвършенствания.

Четвърти светофар

В държавния университет на Северна Каролина екип, управителен от Али Хаджбабай, помощник по инженерство, изследва друг метод. Вместо да поправя съществуващите пътни сигнали, Хаджбабай предлага да се добави четвърта светлина, която може би е бяла и алармира, когато има задоволително самостоятелни транспортни средства по пътя, с цел да насочва трафика.

„ Когато стигнем до кръстовище, стопираме, в случай че е алено, и тръгваме в случай че е зелено. Но в случай че бялата светлина е дейна, вие просто следите автомобила начело “ — изяснява Хаджбабай.

В този случай съответният цвят на светлината не е значим — най-важното е да се обезпечи общо схващане и разбиране на новата система, с цел да се употребява дейно. Изследователите признават, че използването на подобен метод може да отнеме няколко години, защото 40% до 50% от транспортните средства по пътищата ще би трябвало да бъдат самостоятелни, с цел да работят дейно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР