504 кубита ще помогнат на учените да решават сложни проблеми

...
504 кубита ще помогнат на учените да решават сложни проблеми
Коментари Харесай

Китай създава най-големия в историята квантов изчислителен чип

504 кубита ще оказват помощ на учените да вземат решение комплицирани проблеми с невероятна скорост.

Учени от Китай създадоха квантов чип с 504 кубита, който ще бъде наличен за откривателите от целия свят посредством нова платформа за квантови калкулации, основана на електронен облак.

Чипът, наименуван Xiaohong (Сяохун), е най-големият, разработван в миналото в Китай. Той е предопределен за възстановяване на системите, които управляват държанието и взаимоотношенията на квантовите битове, или кубити, в квантовите компютри, заяви държавният вестник China Daily. Учените се надяват, че новият чип ще помогне за увеличение на мощността на съществуващите квантови компютри, тъй че те да могат да се оправят с по-сложни задания.

„ Сяохун “ е създаден от специалисти в Центъра за квантова информация и квантова физика, който е част от Китайската академия на науките (CAS). Китайската компания за квантови калкулации QuantumCTek, която получи първия чип „ Сяохун “, в този момент ще работи с China Telecom Quantum Group за консолидиране на 504-кубитовия чип в нов квантов компютър. След това тази система ще бъде предоставена на откриватели от целия свят посредством платформа за квантови калкулации, основана на електронен облак, създадена от China Telecom Quantum Group.

Уанг Джън, заместник-генерален шеф на China Telecom Quantum Group, съобщи, че новата система ще даде опция на специалистите от разнообразни области дейно да организират проучвания по съответните проблеми и логаритми и ще форсира използването на квантовите калкулации в действителни сюжети.

Чипът Xiaohong е планиран по този начин, че да дава отговор на стандартите за продуктивност на платформите за квантови калкулации в облака, като тези, които се построяват от IBM и AWS. Въпреки това той не е планиран да се конкурира механически с напредналите американски технологии като 1121-кубитовия чип Quantum Condor на IBM, споделя Гонг Минг, откривател в Центъра за квантова информация и квантова физика.

Вместо това учените се надяват, че достъпът до Xiaohong посредством облака ще улесни създаването на широкомащабни квантови компютърни системи за премерване и надзор (QCMCS).

Квантовите компютри работят по радикално разнообразни закони от класическите компютри. За разлика от класическите битове, които могат да бъдат показани единствено като 0 или 1, кубитите могат да съществуват в голям брой положения по едно и също време. Това разрешава на квантовите компютри да правят изчисленията редом и с невероятна скорост, в случай че кубитите са свързани посредством квантово усложнение.

QCMCS са съставни елементи, които играят основна роля в квантовите компютри, защото служат като мост, който свързва обичайните компютри с квантовите компютри. Тази връзка дава опция на квантовите компютри да интерпретират командите, получени от класическите компютърни среди, и надлежно да манипулират положението на кубитите. QuantumCTek ще употребява Xiaohong, с цел да тества вътрешно създадените системи за премерване и ръководство на „ килокубитите “ в квантовите калкулации. Това ще „ повлияе доста на цялостната продуктивност на квантовите компютри “, споделя Лян Футян, доцент в Центъра за квантова информация и квантова физика.

Въпреки че 504-кубиковият чип Xiaohong е най-големият квантов чип в Китай досега, той не е най-големият в света. Тази купа принадлежи на Atom Computing, който през октомври 2023 година разгласи своя великански квантов компютър с 1 125 кюбита.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР