Хайтов и една кратка история за живота, смъртта и шестте

...
Хайтов и една кратка история за живота, смъртта и шестте
Коментари Харесай

Двете жалейки ~ Николай ХАЙТОВ

Хайтов и една къса история за живота, гибелта и шестте квадратни метра посред им…

(1919 ~ 2002)

На прилежащата улица в село се появиха, току-речи по едно и също време, два некролога на две прилежащи порти. Единият – на вратата на запасния фелдфебел Н-в, другият – на неговия съсед – запасния пастир К-в. Двама съселяни, двама братовчеди и съседи, които бързо, един след различен, отпътуваха за оня свят, откакто двайсет и четири години бяха скарани и прекараха свободното си време в люта омраза. Причина за това бяха шестте квадратни метра, които се даваха от дворното място на запасния фелдфебел към имота на братовчеда му – запасния пастир, по силата на селския регулационен проект. Съдебната свада за шестте метра отиде чак до Върховния съд. Комисии идваха, движимости лица даваха изводи, експертизи оспорваха ту правотата на овчаря, ту основанията на фелдфебела, стигна се даже до ръкопашни битки.

При един злополучен поврат на делото за шестте метра запасният пастир загуби успокоение, спря да се храни, да спи, отслабна, хвана го пневмонията и умря. След туй внезапно работата се обърна в интерес на починалия; тогава фелдфебелът загуби успокоение, получи инфаркт, само че продължи да се кара с вдовицата на починалия и при една от тези свади получи втория, съдбовния сърдечен удар.

Така си отидоха от тоя свят предивременно двамата съседи-братовчеди, откакто две десетилетия се караха за шестте квадратни метра. Така се поминаха те, с яростни сърца, с обети на уста и завети да се води делото до дъно.

Чух оня ден (дано е лъжа), че синовете на двамата починали братовчеди подали тъжби за преразглеждане на разногласието. Дано това не значи, че борбата за шестте квадратни метра още веднъж ще кипне.

1979 година

Из: „ Хвъркатото корито “, Николай Хайтов, изд. „ Христо Г. Данов “, Пловдив, 1979
Снимка: Николай Хайтов (1919-2002), bg.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР