Горящо сметище притеснява жители на Сунгурларе. От известно време то

...
Горящо сметище притеснява жители на Сунгурларе. От известно време то
Коментари Харесай

Горящо сметище тормози жители на Сунгурларе

Горящо бунище тормози поданици на Сунгурларе. От известно време то се пали съвсем всяка вечер, алармират хората, а при инспекция на наш екип в четвъртък, се оказа, че дими и денем.

Нерегламентираното бунище, се намира на няколкостотин метра от къщи, на десетина – от бензиностанция. Веднага след табелата на Сунгурларе, по пътя за Грозден, боклуците са нахвърляни в една площадка, оградена с бетонови стени. При визитата ни в четвъртък, двете порти към него бяха заключени с катанец, а боклуците димяха и измежду бял ден. Хората в близост се оплакват от протичащото се:

„ Не може да се отвори прозорец, изобщо – не може да се понася…

… Димът влиза у дома “, описват две дами.

Таня Ангелова и Даниела Димитрова също живеят наоколо до сметището и са подавали сигнали:

„ Тъй като се пали нощно време, от 10 вечерта ние сме задължени да се затворим у дома. Нищо, че в този момент са над 30 градуса температурите. Затворени у дома и опитваме да дишаме. Защото на открито е отвратително. Това е бял смог, който се натрупва по облеклата, по кожата, на всички места. Просто не се диша…

… Досега, през годините, е било от време на време. Примерно – в седмицата се възпламени два пъти. А в този момент е всяка нощ “, описват те.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас осведомиха, че на кмета Георги Кенов ще бъде формиран акт. Два сигнала, на 27 и 28 юли, са подадени при тях, а в сряда е осъществена инспекция на място. Констатирано е изхвърляне на нерегламентирани боклуци от разбъркан темперамент – строителни, растителни, хартия, картон и други и няколко тлеещи и димящи огнища. На кмета са дадени наставления за дефинитивно потушаване на запалването. В понеделник е поканен да му бъде формиран акт. От екоинспекцията прецизират, че не са осъществявани замервания на атмосферния въздух, защото пожарът бил овладян от пожарната.

Импровизираното бунище е нерегламентирано, разяснява кметът Георги Кенов. Той заявява, че казусът ще бъде решен:

„ Това е просто – от жителите на Сунгурларе се основават тия неща. Сметището – ще сложа камери и ще се реши казусът, само че – пробвах се да го затворя. Хайде, да не кажем бунище, тая площадка. Опитах се да я затворя, обаче започнаха да изхвърлят на пътя за Грозден. И стана безусловно същата картинка. Аз съм алармирал и полицията и тя е взела ограничения. Сега (разговорът с него е извършен в четвъртък на обяд – б.а.) ще се събере доста техника сега. Просто ще го загасим и ще почнем да изнасяме, да, ще го почистим “, разяснява кметът.

Ще сложим и видеонаблюдение, с цел да глобяваме причинителите, уточни Георги Кенов.

През идната седмица екоинспекцията ще извърши нова инспекция.
Подробности по тематиката можете да чуете в прикачените файлов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР