Голяма част от обществото имаше резерви за качеството на онлайн

...
Голяма част от обществото имаше резерви за качеството на онлайн
Коментари Харесай

Седмокласниците се впускат в ожесточена надпревара за елитните гимназии

Голяма част от обществото имаше запаси за качеството на онлайн образованието по време на ковид пандемията. Учениците бяха връщани ту в учебно заведение, ту у дома. Много родители се притесняваха, че децата им няма да получат нужните познания, което ще им попречи да се показват добре на Националното външно оценяване след седми клас и да бъдат признати в мечтаната гимназия.

Противно на всички упования обаче Министерството на образованието оповести, че резултатите на седмокласниците са най-високите за последните три години. Някои учители настояват, че са постигнали триумф и в онлайн часовете, а други позволяват, че огромният брой високи оценки по-скоро се дължи на занижена компликация в тестванията по български език и литература и математика.

Сега на учениците и техните родители им следва още по-голяма и яростна битка - тази за местата в елитните гимназии.

Резултатите

Средният резултат от НВО на седмокласниците по български език е 53,86. За съпоставяне през 2019 година точките са 53,06, а през 2020 година - 51,06. По математика през тази година учениците са получили приблизително 37,94 точки. През 2019 година резултатът е 33,62, а през 2020 година - 36,33.

Разликата идва от учениците с високите оценки, които са съумели да вземат сред 90 и 100 точки и по двата предмета. Само трима седмокласници са цялостни отличници и по БЕЛ, и по математика. Със 100 точки по български език и литература са 14 възпитаници, а по математика - 152.

Балът за банкет в множеството образователни заведения се образува, като се вземат поради както получените точки от Националното външно оценяване, по този начин и оценките по български и математика от дипломата след седми клас. Максималният бал е 500 точки - 100*2 от теста по БЕЛ, 100*2 от теста по математика; към тях се прибавят оценките по БЕЛ и математика от дипломата, като (6) се равнява на 50 точки. В взаимозависимост от паралелката и учебното заведение, в което се кандидатства, оценката по БЕЛ или по математика от НВО може да се утрои за сметка на другата или да се вземе оценка по различен предмет от дипломата.

Това значи, че борбата за местата в влиятелните гимназии ще е огромна изключително в случай че седмокласниците са повече от избраните места в учебните заведения. Според специалисти, заради липса на квоти, възпитаници с 98-99 точки могат да не влязат в мечтаната от тях гимназия единствено поради няколко стотни по-нисък бал.

София

В София, сходно на статистиката в цялата страна, учениците също са подобрили резултатите си от предходните 2 години. Средният им резултат по БЕЛ е 65,31 точки, а по математика - 50,05.

Високите резултати на учениците ще вдигнат и бала, с който те ще попълнят местата в гимназиите. Така, в случай че да вземем за пример за едно от най-желаните учебни заведения Първа британска езикова гимназия миналогодишният най-малък бал за банкет е бил 458, то специалистите предвиждат, че той може да се увеличи с към 2 единици и половина до 460,50. За някои паралелки скокът на бала може да доближи и до 10 единици.

Броят на седмокласниците в София тази година е по-голям - над 11 500 възпитаници, които ще могат да аплайват в общо 409 паралелки на езикови и професионални гимназии.

Важен миг тук е, че предходната година от просветителното министерство взеха решение да понижат езиковите паралелки в София, с цел да бъдат разкрити повече професионални и да бъдат изучавани специалности като електромонтьор, електротехник и други, нужни на пазара на труда. Затова през 2021 година езиковите паралелки ще са единствено 1/4 от всички - 97 вместо 120, колкото са били през 2020 година

Професионалните и тези, в които се учи математика и естествени науки, са повече.

В шестте най-желани езикови гимназии понижаване на паралелките няма да има. Там обаче ще има по-голяма конкуренция поради по-големия випуск, в който има с 350 повече седмокласници от предходната година.

Разкрита ще бъде спомагателна паралелка в Испанската гимназия, както и в Първа британска езикова, само че тя ще бъде с профил предприемачество.

Обичайно топ 10-те най-желани гимназии в столицата са Софийската математическа гимназия, Немската гимназия, Технологичното учебно заведение Електронни системи към Техническия университет, 73-то учебно заведение, Испанската гимназия, Първа британска гимназия, Втора британска гимназия, Френската гимназия, 22-ро учебно заведение, 31-во учебно заведение.

 91. Немска езикова гимназия, София
91. Немска езикова гимназия, София
Снимка: Официална Фейсбук страница, 91. НЕГ

Тази година общият брой места, които тези образователни заведения ще предложат на бъдещите осмокласници, е общо 1538. Според специалистите за 1 място може да борят сред 30 и 50 възпитаници.

Пловдив

5981 са седмокласниците в Пловдив, явили се на Националното външно оценяване. Областта се подрежда на седмо място по междинна успеваемост по български език и литература и на шесто по математика в страната.

Бъдещите осмокласници ще могат да аплайват в 235 паралелки, като тук, сходно на София, се следи наклонност към увеличение на професионалните паралелки за сметка на профилираните - 4.26% против 35.74%.

151 ще са професионалните паралелки, а 84 ще са профилирани.

24 са паралелките с дуално образование, които са с 2 по-малко спрямо броя им през 2020 година В 21 учебни заведения в града и региона ще се учат нови специалности.

Най-предпочитаните образователни заведения след седми клас в Пловдив остават Математическата гимназия, Езикова гимназия " Иван Вазов ", Езикова гимназия " Пловдив ", Хуманитарната гимназия, Националната комерсиална гимназия, Френската езикова гимназия " Антоан дьо Сент - Екзюпери ".

Най-високите балове - 499 точки, са за паралелката " редовно програмиране " в Математическата гимназия, където специалистите предвиждат минималният бал да е сред 450 и 460 точки.

 Математическа гимназия, Пловдив
Математическа гимназия, Пловдив
Снимка: Официален уебсайт, МГ

В Пловдив също се чака няколко възпитаници да се борят за едно място, тъй като випуск 2021 има с 233 седмокласници повече от миналата година, а разкритите паралелки с нови специалности към момента не е ясно дали ще провокират интерес, тъй като не са в желаните от пловдивските възпитаници учебни заведения.

Варна

4184 е броят на седмокласниците във Варна през 2021 година Областта е в челните позиции по висок резултат на Националното външно оценяване.

Тази година в региона се разкриват 170 паралелки за банкет след седми клас, като преобладаващи са професионалните. В някои езикови гимназии се залага и на по-различни профилиращи паралелки - да вземем за пример едно от най-елитните образователни заведения след седми клас в града - Първа езикова гимназия, за образователната 2021-2022 година ще има паралелка за образование по математика, информатика и британски език, която ще бъде на мястото на една от паралелките с интензивно проучване на британски език.

 Първа езикова гимназия Варна
Първа езикова гимназия Варна
Снимка: Официален уебсайт, ПЕГ

В някои от икономическите гимназии също се появяват по-съвременни паралелки, ориентирани към дизайна, да вземем за пример.

Най-желаните за кандидатстване след седми клас гимназии в града са Математическата гимназия, Първа езикова гимназия, Четвърта езикова гимназия, Пета езикова гимназия, Трета природо-математическа гимназия, а от професионалните - Варненската комерсиална гимназия " Г. С. Раковски ". След тях се подреждат Хуманитарната гимназия и Професионална гимназия по стопанска система " Д-р Иван Богоров ".

Миналата година с най-голям бал е била паралелката с проучване на математика, информатика и британски език. Следва я немската паралелка в Първа езикова гимназия. Прогнозите за тази година са още веднъж сходни балове в същите гимназии.

Разликата сред броя на тазгодишните седмокласници е напълно малко по-висок - с 14 възпитаници повече от 2020 година, само че поради желаните паралелки в избрани гимназии битка за места още веднъж ще има. Особено яростна ще е битката в Математическата гимназия, където значимите балообразуващи точки са от НВО по математика, както и в Първа езикова гимназия поради понижения брой на паралелките с британски език.

Кандидатстването тази година ще се състои сред 5 и 7 юли, като подаването на заявките ще може да става и онлайн. Желаещите да подадат на място документите могат да наблюдават информацията за избраните места в градовете на уеб страницата на Районното ръководство на образованието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР