Преподобният Теодор е роден в Египет и живял в IV

...
Преподобният Теодор е роден в Египет и живял в IV
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Теодор Освещени

Преподобният Теодор е роден в Египет и живял в IV век - време на подем на православното монашество. Произхождал от семейство, което имало опция да му даде положително за това време обучение. Освен нормалната просветеност, Теодор изучил християнските науки и изключително се задълбочил в проучването на Свещеното писание.

Определят го като мъж академик, сладкодумен и мощен в Писанията. От младежките си години отишъл и станал послушник в обителта на преподобния Пахомий Велики на остров Тавена, където бил един от обичаните негови възпитаници. Великият подвижник видял в него същинско предопределение към отшелнически живот.

Теодор, укрепен от Божията берекет, с наслада понасял всевъзможни писания и ограничения, и от ден дневно преуспявал по пътя на светостта. Младият духовник бил благополучен, че поученията и персоналните беседи на преподобния дъртак с него му посочвали правилния път към постигане на монашеско съвършенство. Макар да бил към момента млад, скоро Теодор бил подложен от Пахомий за преподавател на останалите монаси. Това не се понравило на някои от братята, само че старецът с доброта уверил всички, че ще имат огромна изгода от познанията на Теодор. Още повече, че младият брат, с изключение на с ерудиция и сладкодумство, се отличавал и с добрина, и огромно примирение. Съумявал да убеди останалите монаси, че познанията оказват помощ на духовния героизъм и че на Бог се служи най-добре със комбиниране на разсъдък, усеща и воля, написа Българска телеграфна агенция.

Не бил елементарен монашеският живот на самия Теодор, тъй като имал някои телесни премеждия, само че той търпеливо ги понасял и не преставал да прави своя всекидневен героизъм на духовник и на нравствен ментор. След време преподобният Пахомий се отдръпнал в различен от своите манастири, а в Тавена оставил Теодор за собствен заместител. Така преподобният управлявал обителта двадесет години след кончината на стареца си Пахомий и се упокоил в 368 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР