Главният прокурор не би могъл да контролира или да се

...
Главният прокурор не би могъл да контролира или да се
Коментари Харесай

Гешев: Главният прокурор не може да контролира дело срещу себе си

Главният прокурор не би могъл да управлява или да се намесва в следствие, водено против самия него. Това е записал в мнение до Конституционния съд (КС) шефът на държавното обвиняване Иван Гешев, заяви lex.bg.

То е обещано по делото, което ръководещите от ГЕРБ желаеха. Конституционен съд би трябвало да постанови дали пълномощията за контрол на основния върху всички прокурори са безапелационни. Тълкуването бе поискано, откакто стана ясно, че държавното управление се кани да вкара фигурата на така наречен самостоятелен зам.-главен прокурор, който да има пълномощието проверява началника си.

В мнението на Гешев е записано, че пълномощието за контрол на основния прокурор „ не може и не следва да се упражнява по съответно наказателно произвеждане или кореспонденция, формирани по сигнали против него “. На процедура това поддържа тезата на ръководещите, че може да има зам.-главен прокурор, " самостоятелен " от началника си.

Ръководи, само че не се намесва

В Конституцията е записано, че " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ". На процедура това значи, че шефът на държавното обвиняване би могъл да анулира безусловно всеки акт на редови прокурор, в това число и формиране на дело против самия него. Гешев обаче пояснява наредбата по друг метод.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР