Бюджетът по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение

...
Бюджетът по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение
Коментари Харесай

Нови „еко схеми“ за земеделците – с повишен бюджет и разнообразие от практики

Бюджетът по схемите за климата , околната среда и хуманното отношение към животните или така наречен „ еко схеми “ е в размер на 203,6 млн. евро . Плащането по тях ще продължи да се прави на хектар при съблюдаване на екологичните практики за съответната еко скица. Това стана ясно по време на среща от осведомителната акция за директни заплащания 2024 година в Стара Загора, която беше открита от заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов .

Ставката за всяка една от осемте еко схеми е друга , като земеделските стопани имат опцията да декларират цялото или част от стопанството си за подкрепяне. Върху една и съща повърхност може да се приложи повече от една процедура, включена в друга еко скица.

Еко схемите с най-голям бюджет са еко схемата за понижаване потреблението на пестициди близо 86 млн. евро , 44 млн. евро по еко схемата за нашарване на отглежданите култури, а по схемата за опазване и възобновяване на почвения капацитет размерът за 2024 година е 40 млн. евро .

Заместник-министърът осведоми производителите, че в края на месец април е изпратена последната версия на първото изменение на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година от българска страна към Европейската комисия .

„ Очакваме в края на месец май да получим утвърждение на Плана от Европейска комисия и по тази причина Министерство на земеделието и храните разгласява план на наредби за използване на директните заплащания за публично координиране, което продължава до 20 май “ , уточни той.

По думите му осведомителната акция за директните заплащания по Кампания 2024 година дава опция земеделските производители свободно да задават своите въпроси към специалистите, за улеснение на процеса по попълване на документите.

„ Всички нови съставни елементи, включени в условията за кандидатстване, ще се обяснят и разяснят детайлно “ , безапелационен бе заместник-министърът.

Той заяви още, че предходната седмица е стартирал банкет по държавната помощ за хуманно отношение към животните в двете посоки свиневъдство и птицевъдство .

По време на срещата специалисти от министерството обясниха, че Европейска комисия е подхванала дейности за облекчение на административната тежест , с цел да се набележат сферите, в които обособени аспекти могат да се усъвършенстват . Целта е да бъдат улеснени земеделските производители при използването на новите правила на ОСП.

Подробно бяха разяснени стандартите за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение /ДЗЕС/. Новият детайл при ДЗЕС 5 за ограничение на ерозията на площи с надолнище над 10% или отвесни обработки без превръщане на пласта, минимални, ивични или нулеви обработки на почвата е, че за всички обработваеми земи, почвообработващите интервенции се правят напречно на ската или по хоризонталите на терена. При ДЗЕС 6 в земеделското стопанство е наложително върху най-малко 80% от цялата обработваема повърхност през интервала от 1 юни до 30 септември да се поддържа минимална почвена завивка. Поне две разнообразни култури би трябвало да се отглеждат на площи сред 10 и 30 ха, а когато размерът на обработваемата земя в обещано стопанство е повече от 30 хектара, диверсификацията на културите се състои в засяването и развъждане в стопанството на най-малко три разнообразни култури, е записано в ДЗЕС 7. Отпада задължението при ДЗЕС 8 за поддържане на най-малко 4% от обработваемата земя като непроизводствена повърхност.

По-късно през днешния ден заместник-министър Капитанов организира и среща по осведомителната акция за директни заплащания Кампания 2024 със аграрни производители от област Сливен. На двете срещи участваха общо над 200 стопани.

817 милиона евро чакат земеделците у нас. Как могат да ги получат?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР