Главният прокурор Иван Гешев предлага наказанието за причиняване на смърт

...
Главният прокурор Иван Гешев предлага наказанието за причиняване на смърт
Коментари Харесай

Гешев предлага доживотен затвор за шофьорите убийци, употребили дрога и алкохол

 Главният прокурор Иван Гешев предлага наказването за причиняване на гибел на пътя след приложимост на опиати и на алкохол над 2 промила да е затвор от 15 до 20 години или пожизнен затвор и конфискация на моторното транспортно средство, с което е осъществено пътно-транспортното произшествие. 

Предложенията са изпратени до Министерския съвет и Народното събрание, защото  имат законодателна самодейност, съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева.От думите й стана ясно, че  повишените санкции са предизвикани от злополуката, при която от удар на дрогиран водач почина журналистът Милен Цветков. Но и от статистиката за последните пет години:

" През 2015 година броят на формираните наказателни производства, свързани с ръководство на МПС след използването на наркотични субстанции, е бил 90. А през 2019 година техният брой е повишен на към 3000 “, уточни Сийка Милева. 

Предложенията на основния прокурор плануват до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор за съзнателно причиняване на гибел на пътя и при липса на нужната дееспособност, както и при превишаване на позволената скорост на придвижване с повече от 50 км/ч.

Предложенията включват лишаване на моторното транспортно средство във всеки случай на ръководство на над 1,2 промила алкохол или след приложимост на наркотични субстанции.

Прокуратурата стартира разбор на правосъдната процедура на делата за транспортни закононарушения, разгласи още представителят на обвинител номер едно.

Сийка Милева означи, че актуалните наказания не подхождат на високата социална заплаха на закононарушенията на пътя и не подсигуряват правдивост за потърпевшите или околните на починалите при пътно -транспортно произшествие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР