Митът за телеком бизнеса като предимно мъжки свят“ вече е

...
Митът за телеком бизнеса като предимно мъжки свят“ вече е
Коментари Харесай

Жанет Захариева, Vivacom: Компании с по-голямо многообразие в управленските бордове показват по-добри бизнес резултати

Митът за телеком бизнеса като най-вече „ мъжки свят “ към този момент е опроверган от практиката на топ фирмите, в които не участва разделяне на база полово, обществено и културно неравноправие. Добър образец на българския пазар е Vivacom – компания с дългогодишни обичаи в културата за разнообразие и приобщаване и потвърдени резултати от тази политика.

“При нас 43% от управителните позиции се заемат от дами, а съотношението сред мъже и дами в компанията е надлежно 58% към 42%. И това се дължи на полезностите ни, които подсигуряват, че само геният, качествата на чиновниците и мотивацията им за надграждане на уменията дефинират развиването им. В две от техническите ни дирекции – „ Предоставяне и поддръжка на услуги “ и „ Информационни технологии “, дамите на основни мениджърски позиции са надлежно 22% и 43% от всички “ , сподели Жанет Захариева, основен консултант на УС на Vivacom, в изявление пред manager.bg
 Жанет Захариева
Световни проучвания от ранга на компании като McKinsey и Deloitte потвърждават, че разнообразните екипи реализират по-добри резултати, изключително за компании, които вкарват нововъведения. Многообразната и приобщаваща среда във Vivacom e най-сигурният път към нововъведенията и привличането на гении. – „ А статистическите данни в международен мащаб потвърждават, че там, където има повече разнообразие в управническите бордове, фирмите се оправят по-добре, имат по-добра корпоративна просвета, по-ясно сложени цели и реализират по-добри бизнес резултати “ – изяснява Захариева и добавя: „ В европейски мащаб подобренията в равенството сред половете ще доведат до спомагателни 20,5 милиона работни места и увеличение на Брутният вътрешен продукт на Европа с 12 % до 2050 година “

Жанет Захариева неслучайно е с изрично мнение в поддръжка на дамите в бизнеса. Тя е един о т посланиците на плана „ Жените в технологиите “ – взаимна стратегия на „ Хуауей Технолоджис България “ и Министерството на труда и обществената политика. Основната цел на програмата е да разгърне капацитета на дамите като им помогне да придобият базови цифрови умения или да покачат компетенциите си в тази област.

„ Проектът „ Жените в технологиите “ е същинско приложение на концепцията за учене през целия живот. Убедена съм, че тези дами към този момент имат апетита да научават повече и повече за технологиите и да ги приложат в работата си, в обществения си живот, в общуването. Така те ще бъдат по-пълноценни, по-конкурентоспособни в новата действителност, доминирана от технологиите “, сподели Захариева, която към този момент организира първите срещи и полемики с участничките в плана.

Личната мотивация на Жанет Захариева да стане дипломат в програмата е да способства за увеличение на каузи на дамите с цифрови умения, тъй като в случай че в общия % България изостава с базовите цифрови умения, то процентът при дамите с такива пълномощия нараства.

„ Последният отчет на компанията за асортимент на личен състав в Европа – Grafton, сочи, че в България 28,9% от експертите по осведомителни и информационни технологии (ИКТ) през 2022 година са дами. Това е най-високият дял измежду държавите-членки на Европейски Съюз и тази наклонност на интерес на дамите към инженерните и софтуерните науки би трябвало да бъде интензивно подтиквана. “

През миналата година Vivacom се причисли към Хартата на многообразието в България, с цел да затвърди уговорката си към 7-те съществени правилото в поддръжка на една разнообразна и приобщаваща среда. Защото точно това е най-сигурният път към привличането на гении - изключително в фирмите, които залагат на нововъведения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР