Ако български търговци купуват стоки от трети страни и ги

...
Ако български търговци купуват стоки от трети страни и ги
Коментари Харесай

Всички купувачи от Тему и Shein през Фейсбук да внимават, предупредиха експерти

Ако български търговци купуват артикули от трети страни и ги показват под свои марки, като заличават информацията за производителя и вносителя, това е нелоялна комерсиална процедура, така като въвежда потребителите в илюзия по отношение на произхода на тези артикули.

Хората ще останат с впечатлението, че те са създадени в България, което би трябвало да значи, че дават отговор на всички европейски стандарти, наставления и регламенти по отношение на сигурността.

А в действителност да не е по този начин. Това каза създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в ефира на Българска национална телевизия.
В студиото на „ Денят стартира “ изясни, че европейското законодателство в региона на
потребителската отбрана е най-добре развито, защото съществуват системи за обявяване за открити на пазара рискови хранителни и нехранителни артикули.

„ Когато осъществяващите контрол на пазарите национални контролни органи открият, че дадена стока е рискова, подават информация по съответната система и по подобен метод доста бързо за тези артикули са известени всички останали държави-членки.

Предприемат се нужните ограничения по евакуиране, заличаване или преправяне, когато това е допустимо.

По този метод се дообогатяват и доразвиват законодателните правила на Европейски Съюз, които страните- членки са задължени да съблюдават.

Не по този начин обаче стои въпросът за страните, които са извън Европейската общественост (б.ред Тему, Shein, Али Експрес и други) и точно по тази причина ние не можем да бъдем сигурни до каква степен те дават отговор на всички
годни за Европейското икономическо пространство стандарти, които пазят нашето здраве и живот “, разказа тя.

Важен аршин за потребителите е цената, само че също толкоз значимо за тях би трябвало да бъде и обстоятелството има ли информация за търговеца, който ни предлага стоката, изключително в т. нар. маркетплейси, където може да срещнем предложения на разнообразни продавачи, в това число физически лица.

„ Ако дръзнем да пазарим нещо, което сме видели във Фейсбук, то сигурно би трябвало да потърсим формалния електронен магазин, където би трябвало да е налична информацията и за търговеца, и за правата ни на отвод в 14 дни на претенция до две години, изискванията на договорката и така нататък

Руменова обясни още, че при сбъркани колета от страна на е-търговеца, той е този, който  поема разноските по връщането на стоката и доставянето на действително поръчаната от потребителя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР