Германски регулатор забрани продажбите на т.нар. умни часовници за деца,

...
Германски регулатор забрани продажбите на т.нар. умни часовници за деца,
Коментари Харесай

Германия забрани детските "умни" часовници

Германски регулатор забрани продажбите на така наречен " умни часовници " за деца, като ги дефинира като шпионски устройства, оповестява Би Би Си. Устройствата, които наподобяват на часовници и имат сим карта, лимитирани функционалности за позвънявания, интернет връзка и джи пи ес, са предопределени за деца от 5 до към 12 година

Федералната организация за мрежи (отговорна за регулацията на телекомите – бел.ред.) предизвести родителите, чиито деца имат такива устройства, да се откажат от тях. В изказване организацията заяви, че към този момент е подхванала дейности против няколко компании, които оферират такива " часовници " по интернет.

Навлизане в персоналното пространство

" Чрез мобилно приложение родителите могат да употребяват такива часовници, с цел да слушат неусетно какво става към детето и тези устройства следва да се преглеждат като непозволена предавателна система ", съобщи Йохен Хоман, президент на федералната организация. " Според нашите изследвания такива часовници са били употребявани за подслушване на учители в час ", се споделя още в изказването, в което учебните заведения са призовани да обръщат повече внимание на такива часовници измежду учениците.

Експерти разясняват, че решението на немския регулатор може да изиграе решаваща роля за пазара на интернет устройствата.

" Слабо предпазените " умни " устройства постоянно разрешават нахлуване в персоналното пространство. Това е изключително тревожно, когато става дума за часовниците за джипиес следене на деца – тези, които са предопределени да оказват помощ за тяхната сигурност ", разяснява Кен Мънро, специалист по сигурността в компанията за кибер сигурност " Пен тест партнърс ". Той прибавя, че към момента няма задоволително регулации във връзка с тези артикули, което разрешава на производители да продават рисково незащитени устройства.

Притеснения за сигурността

Би Би Си напомня, че през октомври Норвежкият съвет на потребителите (правителствената организация за отбрана на потребителите – бел.ред.) заяви, че някои детски часовници имат уязвимости, да вземем за пример предаване или предпазване на данни без криптирани. Това значи, че непознати, употребявайки съществени хакерски техники, могат да проследят обещано дете, до момента в който то се движи или пък да го накарат " да се появи " на радикално друго място.

Към момента не е известно дали решението на управляващите в Германия за възбрана на устройствата е основано на терзания за поверителността, или е поради открити пробиви в сигурността, сходни на разкритите от Норвежкия съвет на потребителите и други организации.

Би Би Си показва, че ръководителя на бранша за цифрова политика на норвежкия регулатор Фин Мирстад прикани за приемането на общи за Европа ограничения, с цел да се увеличи сигурността на тези устройства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР