Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Образователното министерство обмисля въвеждането на втора дата за явяване на изпит в 7-и и 12-и клас

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Още от идната образователна година Министерството на образованието и науката (МОН) ще се опита да вкара втора дата за явяване на националните външни оценения в седми клас. Тази опция ще бъде за тези възпитаници, които са били възпрепятствани да положат изпита си заради болест или форсмажорни условия, разгласи пред БиТиВи Емилия Лазарова, заместник-министър на образованието.

Промени в полагането на изпити ще има и за зрелостниците. Образователното ведомство планува учениците да могат да се явят наново на една от наложителните матури за повишение на оценката. Резултатите от изпита няма да бъдат вписани в дипломата за приблизително обучение, а в обособен документ и с оценката зрелостниците могат да аплайват във висши образователни заведения.

 Образователното министерство поддържа опцията за второ явяване на матура след 12-и клас Образователното министерство поддържа опцията за второ явяване на матура след 12-и клас

Министерството изготвя промени в образователните стратегии и в метода на оценяване. Лазарова изясни, че измененията се показват в облекчение на образователното наличие от непотребна терминология и подмяна на остарели понятия с нови. Изготвянето на цялостна идея и визия за смяна на образованието ще бъде подготвена до края на ноември, разгласи Лазарова.

Най-много промени в образователното наличие са планувани по образователния предмет География и стопанска система. Като образец заместник-министърът уточни преместването на материала, обвързван с изчислението на мащаб от пети в седми клас. По този метод учениците ще могат да употребяват междупредметни връзки с уроците по математика, разясни Лазарова. Промени ще има както в начален стадий, по този начин и в прогимназиален и в първи гимназиален стадий на образование. Лазарова разясни, че промените в образователното наличие са дребни и няма да бъде належащо печатането на нови учебници.

Преди дни Министерството на образованието разгласи промени в образователните стратегии, съгласно които по български език и литература Като причина за изместването на творбите Лазарова уточни обстоятелството, че в десети клас се учат прекомерно доста творби от българската литература. По този метод се освобождава повече време за по-задълбочена подготовка за националното външно оценяване в десети клас по български език и литература, сподели тя. Изменения ще има и във формата на изпита - по-малко въпроси като размер и повече задания, изискващи свободен отговор.

Министерството предлага и въвеждането на повече планови действия, екипни и проучвателен задания за домашна работа. " Вървим към практиката - към проучването и оценяването на уменията, а не прилагане на модела на самостоятелното изпитване с възпроизвеждане на познания ", сподели Лазарова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР