Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

ЮНЕСКО препоръча забрана за смартфони в класната стая

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета предложи в, публикуван тази седмица, да се забрани потреблението на смарт телефони в класните стаи. Според ЮНЕСКО интензивното потребление на технологии в обучение влияе негативно на представянето на учениците и студентите и усилва обстановките на спиране на преподаването.

По-малко от една четвърт от страните не разрешават потреблението им в учебните заведения, не са доста и страните, опитващи да вкарват някакви регулации.

Авторите на отчета споделят, че по-старите модели мобилни телефони и даже радио лекции играят незаменима роля в образованието в бедните страни, където дистанциите до учебните заведения са огромни или има сезони от годината, когато мъчно се стига до тях.

Но всеки опит да се оказва помощ с технологии даже на такива места би трябвало да бъде деликатно оценен, тъй като при прекосяване към онлайн формат единствено поддържането на интернет връзка може да се окаже непостижимо финансово натоварване. Сред рисковете от потреблението на компютри и осведомителни технологии в образованието (много от тях постоянно просто се пренебрегват) и това, че използването на устройства от учениците над сдържан предел може да има негативно влияние върху университетските достижения.

" Използването на смарт телефони и компютри нарушава образователната активност в класната стая и вкъщи. Мета-анализ на проучване на връзката сред потреблението на мобилни телефони от учениците и просветителните резултати, обхващащи възпитаници от предучилищното до висшето обучение в 14 страни, откри дребен негативен резултат, който се усилва на университетско равнище. Спадът е обвързван най-много с нараснало разпръскване и време, прекарано в неакадемични действия по време на образователните часове.

Пристигащите вести или просто близостта на мобилно устройство може да провокира разпръскване, което да докара до загуба на вниманието на учениците от настоящата задача. Използването на смарт телефони в класните стаи води до ангажиране на учениците в несвързани с учебно заведение действия, което се отразява на запомнянето и разбирането Проучване откри, че може да отнеме на учениците до 20 минути, с цел да се съсредоточат още веднъж върху това, което са учили, откакто са взели участие в неакадемична активност. Също по този начин се оповестява за негативни резултати при учениците от потреблението на лични компютри за неакадемични действия по време на час, като сърфиране в интернет. "

В отчета се цитират данни от изследването PISA в 79 страни, учредени на показател на онлайн активноостта, включваща приемане и изпращане на електронни писма, насрочване на сибития, търсене в интернет и чат. Има позитивен резултат от това в резултатите по четене, математиката и работа с теоретичен материал, само че единствено до избран предел - " няколко пъти седмично ". Има нюанси съгласно това какви са учениците, учебните заведения или страната им, само че правилото се удостоверява навсякъде.

 ЮНЕСКО предложи възбрана за смарт телефони в класната стая
© note thanun/unsplash

Не е елементарно и на учителите да работят в такава среда. На доста места те показват компликации с ръководене на работата и шума в клас, когато учениците стартират да гледат на таблетите или смарт телефоните си уеб сайтове, които не са посочените от учителя. Над една трета от преподавателите в 7 страни, взели участие в изследване ICILS през 2018 година, както и половината от тях в Дания, споделят, че използването на осведомителни и компютърни технологии в час разсейва учениците и това се отразява негативно на университетските им резултати.

Онлайн образованието всеобщо се използваше през първите години от Коронавирус пандемията, само че то разчита обучаваните да се саморегулират в процеса. Резултатът е, че по-слабо представящите се възпитаници и тези без поддръжка в фамилията са в нараснал риск да се откъснат още по-назад от останалите, тъй като им е мъчно да задържат вниманието си. В страни като Белгия, Нидерландия и Швеция е открито, че загубата на познание е достигала до 60% в семейства, където родителите са с по-ниско обучение.

Проблеми се основават и в случай че технологиите се употребяват в отсъствието на дипломиран преподавател. Например, раздаването на компютри на учениците не усъвършенства ученето, в случай че учителите не вземат участие в педагогическия развой.
" Трябва да научим децата да живеят както със, по този начин и без технологии; да вземат това, от което имат потребност от изобилието от информация, само че да подценен това, което не е необходимо; да позволим на технологиите да поддържат, само че в никакъв случай да не изместват човешките взаимоотношения в преподаването и ученето ", Манос Антонинис, шеф на ЮНЕСКО по неравенствата в образованието.

Тези неравенства сред учениците се усилват, когато образованието е извънредно отдалечено и онлайн наличието не постоянно е уместно за подтекста, в който се преподава. Проучване на сбирки от открити просветителни запаси откри, че съвсем 90% от онлайн базите за висше обучение са основани или в Европа, или в Северна Америка; 92% от материалите в световната библиотека на Open Educational Resources Commons са на британски език.

Цифровите технологии, в това число изкуственият разсъдък, не могат да заменят резултата от жив контакт сред хора и не трябва да изместват фокуса на образованието върху индивида и самостоятелните разлики, споделят още от ЮНЕСКО. " Не всяка смяна е равна на напредък. Само тъй като нещо може да бъде направено не значи, че то би трябвало да бъде направено ", се споделя в умозаключение
" Цифровата гражданска война крие безмерен капацитет, само че тъкмо както бяха изказани предизвестия за това по какъв начин тя би трябвало да бъде контролирана в обществото, сходно внимание би трябвало да се обърне на метода, по който се употребява в образованието ", сподели генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле. " Използването би трябвало да бъде за възстановяване на образователния опит и за благополучието на учениците и учителите, а не в тяхна щета. Поставяйте потребностите на обучаемия преди всичко и подкрепяйте учителите. Онлайн връзките не са сурогат на взаимоотношението сред хората ", добави тя.

 ЮНЕСКО предложи възбрана за смарт телефони в класната стая
© Yannis H/unsplash

Ето част от рекомендациите в отчета, свързани с рисковете за персоналното пространство, сигурността и благосъстоянието на децата, когато няма контрол върху промишлеността на просветителните технологии.

Продължителното стоене пред екрани и работа с технологии се отразява негативно на благосъстоянието на децата. В Съединените щати се счита, че 11- до 14-годишните прекарват 9 часа дневно пред екрана и това се се усили при започване на пандемията от COVID-19. Съществуват малко разпореждания и насоки за времето пред екрана. В Китай Министерството на образованието ограничи времето, прекарано с цифровите устройства като принадлежности за образование, до 30% от общото образователно време. Няколко страни не разрешават потреблението на мобилни телефони или други технологии в учебните заведения.

В международен мащаб по-малко от една четвърт от страните имат закони или политики, забраняващи потреблението на телефони в учебно заведение. Някои не разрешават потреблението на съответни приложения заради съображения за дискретност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР