Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Български ученици спечелиха 4 медала от Международната олимпиада по лингвистика

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Най-добрите български възпитаници по филология завоюваха 4 медала и почетна грамота от най-престижния шампионат за годината - Международната олимпиада по филология. През 2023 година България бе хазаин на 20-ото юбилейно издание на международната конкуренция. За една седмица в Банско се събраха над 200 състезатели от близо 40 страни. Българските възпитаници завоюваха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов орден, както и 1 почетна грамота, оповестяват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

 Български възпитаници завоюваха четири медала на Международна олимпиада по химия Български възпитаници завоюваха четири медала на Международна олимпиада по химия

Златният орден завоюва Константин Георгиев ( 12 клас, МГ Русе), той бе отличен и с грамота за най-хубаво решение на една от дилемите. Сребърните оценки са за Теодор Малчев (12 клас, СМГ) и Рами Хенауи (12 клас, НПМГ), бронзът е за Николай Георгиев (11 клас, ПМГ Силистра), а почетната грамота е за Ния Димитрова (11 клас, СМГ). На Ванеса Калинкова ( 10 клас, ППМГ Бургас), Мира Липкова (9 клас, ПМГ Силистра) и Калина Иванова (9 клас, НПМГ) не им доближи малко, с цел да влязат в зоната на премиите. Ръководители на тима са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ).

Подробности за призьорите

Константин Георгиев е възпитаник в 12 клас на МГ " Баба Тонка ", Русе и за повторно е част от националния тим. Той стартира да се занимава с филология в 8 клас и последователно ползата му се ускорява. Вдъхновение за неговите достижения му вдъхва ръководителката му Илияна Раева. Миналата година Константин печели златен орден на Международната олимпиада, освен това с шести резултат в света.

 Български възпитаници завоюваха четири медала от Международната олимпиада по физика Български възпитаници завоюваха четири медала от Международната олимпиада по физика

Ванеса Калинкова е ученичка в 10 клас на ППМГ " Акад. Н. Обрешков ", Бургас и за първи път се класира в националния тим. Лингвистиката я заинтригува в 5 клас. Благодарение на поддръжката и вдъхновението от учителите ѝ Ганка Вътева и Динко Раднев ползата ѝ я довежда до националния тим. Ванеса има няколко интернационалните участия и медали от надпревари по математика.

 Ученици от България завоюваха медали и от най-силното съревнование по математика в света Ученици от България завоюваха медали и от най-силното съревнование по математика в света

Теодор Малчев е възпитаник в 12 клас на СМГ " Паисий Хилендарски " и за повторно е част от националния тим. Той стартира да се занимава с филология в 9 клас с помощта на учителя си Людмил Попов. Но най-голяма помощ в развиването и подготовката му има Любомир Златков. Миналата година Теодор печели бронзов орден от Международната олимпиада по филология.

Мира Липкова е ученичка в 9 клас в ПМГ " Св. Климент Охридски ", Силистра и това е дебютът ѝ в националния тим. Тя стартира да се явява на районни надпревари по филология още от 5 клас. И с помощта на учителката си Милена Коцева тя обиква тази просвета. Международната олимпиада тази година ще бъде първото международно съревнование за Мира.

Ния Димитрова е ученичка в 11 клас в СМГ " Паисий Хилендарски " и за първи път доближава до националния тим. Тя стартира още в 5 клас да се интересува от филология. Посещава школи и надпревари, като за своето развиване е признателна на Людмил Попов и Любомир Златков. И за Ния тази Международна олимпиада ще бъде първото ѝ международно съревнование.

 Български възпитаници завоюваха три медала от най-престижното съревнование по биология в света Български възпитаници завоюваха три медала от най-престижното съревнование по биология в света

Николай Георгиев е възпитаник в 11 клас в ПМГ " Св. Климент Охридски ", Силистра и също е дебютант в националния тим. Той открива интереса си към лингвистиката в 5 клас и е признателен на учителката си Милена Коцева за развиването и напредъка си. За Николай това ще бъде първото му международно съревнование по филология, само че по математика има два бронзови медала от влиятелната Жаутиковска олимпиада през 2022 и 2023 година.

Рами Хенауи е възпитаник в 12 клас в НПМГ " Акад. Любомир Чакалов " и за първи път доближава националния тим. В 8 клас той открива интереса си към лингвистиката като извънкласно занятие. Започва да посещава школи и е признателен на ръководителя си Момчил Блъсков, поради който той от ден на ден се занимава с филология. Рами взе участие в редица национални и международни надпревари, като по математика печели две бронзови оценки от Жаутиковската и Кавказката олимпиада.

Калина Иванова е ученичка в 9 клас в НПМГ " Акад. Любомир Чакалов " и също за първи път е част от националния тим. Тя стартира да се занимава с филология преди две години. Като вдъхновяващите учители, които са я запленили по тази просвета са Момчил Блъсков и Василена Лазарова. До в този момент Калина е взела участие онлайн на интернационално съревнование по филология - Online Olympiad in Linguistics 2023, където печели сребро, класирайки се на 17-о място от 619 участници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР