Потребители в социалната мрежа Тик Ток твърдят, че замразяването на

...
Потребители в социалната мрежа Тик Ток твърдят, че замразяването на
Коментари Харесай

Полезно ли е да замразяваме хляба?

Потребители в обществената мрежа Тик Ток настояват, че замразяването на хляба в действителност го прави по-здравословен. Някои от тях даже настояват, че има проучвания, които удостоверяват тяхната доктрина.

Дали обаче този хранителен съвет е толкоз добър, колкото допускат инфлуенсърите в обществените мрежи?

Науката, която стои зад него, е в действителност солидна, въпреки и малко объркваща. Но действителните последствия за здравето не са толкоз значими, колкото се твърди.

Когато хлябът се пече, влажното тесто, изпълнено с мехурчета, се трансформира в мек и бухнал самун. Топлината на фурната, в композиция с водата в тестото, кара нишестето в брашното да се разшири и да се желира. Същото се случва, когато брашното се добави към сос и се вари, до момента в който се сгъсти.

Желатинизираните нишестета са по-лесни за храносмилане, а съдържащата се в тях глюкоза (захари) се усвоява по-лесно от нашите кафези. Това се отнася за доста прясно приготвени храни с нишесте, изключително за тези с ниско наличие на фибри или приготвени от тънко смляно брашно - да вземем за пример бял самун или картофи.

Does Freezing Bread Make It Any Healthier For You? An Expert Explains.
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Някои данни сочат, че този тип бързо налична глюкоза може да увеличи равнищата на инсулина директно след хранене. Въпреки че инсулинът е значим, защото оказва помощ на клетките ни да употребяват глюкозата за сила (или да я съхраняват за по-късно), прекомерно многото инсулин може да докара до възприятие на апетит и вероятно даже до напълняване.

Но когато храните, съдържащи тези желатинизирани нишестета, се охладят, разширените нишестета се свиват назад, трансформирайки се в така наречен стабилно нишесте. Тези свити нишестета се разграждат по-трудно от ензимите в храносмилателния тракт, което значи, че и клетките ни по-трудно се оправят със захарта, която тези нишестета съдържат. Това значи, че е по-малко евентуално устойчивите нишестета да провокират повишение на кръвната захар и инсулина след консумация.

Степента, в която устойчивото нишесте може да се образува, зависи от температурата на печене на хляба и от това дали по-късно е охладен или замразен. Скоростта на стесняване е съвсем два пъти по-висока във фризера, в сравнение с в хладилника, което значи, че ще се образува повече стабилно нишесте.

Освен това замразяването на хляба задържа водата в него и го резервира по-свеж и мек, в сравнение с в случай че го съхранявате в хладилника, където водата се губи и хлябът става корав.

Трябва ли да замразявате хляба си?

Проучване, извършено върху 10 здрави хора, изследва резултата от замразяването на бял самун и последващото му препичане. Те съпоставят закупените от магазина хлябове с домашно подготвен самун.

При пробите от домашно подготвен самун замразяването и размразяването на хляба понижило с 31 % повишението на кръвната захар в продължение на два часа. Интересно е, че препичането на пресния самун също понижава покачването на глюкозата с 25 %.

Този резултат е още по-голям, когато домашно приготвеният самун е замразен, размразен и по-късно изгорял - реакцията на кръвната захар понижава с 39%. Този резултат може евентуално да помогне при глада, защото равнищата на глюкозата и инсулина няма да се покачат толкоз високо след консумация на замразения самун.

Но когато е употребен бял самун, платен от магазина, замразяването преди препичането не усъвършенства реакцията на организма към кръвната захар. Това би могло да отразява другите способи на подготвяне на хляба в комерсиалната мрежа спрямо домашния самун. Използваните съставки или методът, по който хлябът се подготвя и по-късно се охлажда, могат да понижат резултата на замразяването върху образуването на стабилно нишесте. Доказателствата не са изцяло ясни.

Други, по-нови проучвания също демонстрират сходни резултати. Така че, макар че някои от изследванията са дребни, резултатът от замразяването на хляба наподобява пореден и задълбочено проучен в лабораторията.

Но си коства да се означи, че тези резултати съществуват единствено няколко часа след яденето на хляба. Така че, до момента в който замразяването на хляба преди консумация може да помогне за понижаване на равнищата на кръвната захар при едно хранене (и да има дребен резултат и върху идващото хранене), дълготрайните резултати върху апетита, наддаването на тегло или риска от някои болести (като диабет вид 2) не са известни - и евентуално са доста дребни.

Устойчивото нишесте може да се откри в доста други варени и охладени храни с нишесте, като картофи, макаронени произведения и някои (но не всички) типове ориз. По-специално оризът басмати наподобява образува повече стабилно нишесте от по-пухкавите типове ориз (като ориз арборио).

Освен че е по-трудно разградимо от прясно приготвеното нишесте, устойчивото нишесте обезпечава хранителни субстанции на микробите, живеещи в дебелото черво. Това спомага за поддържането на здравословен баланс на бактериите в червата ни. След това тези бактерии освобождават химикали върху клетките, покриващи дебелото черво, които ни оказват помощ да поддържаме здравословен метаболизъм.

Установено е също по този начин, че резистентното нишесте оказва помощ на инсулина да работи по-добре, като покачва ненапълно инсулиновата сензитивност. Това може да помогне на тялото ни да употребява по-ефективно кръвните захари, което е обвързвано с по-добро здраве, защото те могат да се употребяват по-ефективно като гориво от нашите мускули.

Ползите от резистентното нишесте могат да се разпространят и върху други аспекти на нашия метаболизъм, защото то може да спомогне и за намаление на холестерола. Смята се, че този резултат се дължи на късоверижните мастни киселини, които чревните бактерии създават, когато ферментират устойчивото нишесте. По-ниските равнища на холестерола могат да значат по-нисък риск от сърдечни болести.

Въпреки че тези промени могат да наподобяват много трагични, те са краткосрочни, тъй че резултатът им върху дълготрайното ни здраве е по-скромен. Но това не значи, че към момента не би трябвало да замразявате хляба си. Поставянето на един самун във фризера може да понижи разхищението на храна с спомагателен бонус от някои изгоди за здравето - даже и да са дребни.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР