Енергийният министър даде извънреден брифингЕнергийният министър Александър Николов даде извънреден

...
Енергийният министър даде извънреден брифингЕнергийният министър Александър Николов даде извънреден
Коментари Харесай

Министър Николов: Срещу енергийната политика на кабинета се води подход, граничещ с война

Енергийният министър даде ексклузивен брифинг
Енергийният министър Александър Николов даде ексклузивен брифинг. Той разяснява рецензиите от миналия ден, свързани със договорката за газ с Румъния. По думите му против енергийната политика на кабинета се води метод, граничещ с война.

Той изясни, че „ Булгаргаз ” е задължен да съблюдава салдото си, както е плануван авансово. „ Продажбите на борсов пазар и най-много на този, който е държавно следен, не са нещо изненадващо. Явно за някои хора обаче те са ”, сподели още енергийният министър.  

Като „ доста забавно ” Николов дефинира това, че за по-малко от 12 часа с „ безусловно успоредна реторика ” са се изказали както хора от така наречен градивна съпротива – някогашен министър, някогашен министър председател, по този начин и двама вицепремиери от недалечното минало.

„ Това персонално за мен, като колективен диалект, и много странни спекулации демонстрира, че против енергийната политика на настоящото държавно управление се води забавен метод, граничещ с война ”, съобщи Николов.

„ Интересното също е, че информацията в детайлите си е идентична. И еднообразно неверна. Това припомня на обстановка от гимназията, когато някои възпитаници преписват, само че го вършат неверно. Да не забравяме, че тези, които настояват, че изнасят обществено данни, които са съответстващи и доказуеми, са някогашни вицепремиери от държавното управление на Сергей Станишев. Като единият е директно виновен за възобновяване на контракт с „ Газпром ” през 2006 година и детайлите по него не станаха известни една година. Когато сравнението беше допустимо – стана ясно в чия изгода е това възобновяване ”, добави министърът.

Николов посочи, че новият мениджмънт на „ Булгаргаз ” влиза в надзор в петък. „ Ако някой счита, че в границите на шест часа може да се осъществя нещо фрапантно и сериозно, дано ми каже по какъв начин се прави ”, моли той.

Като „ много погрешна ” министърът дефинира изнесената информация за общия размер на покупко-продажбите за двата дни през уикенда, възлизащи на 60 000 мегаватчаса. „ Общият им размер е 37 400 мегавата. Това е заради една доста елементарна причина. „ Булгаргаз ” има обвързване да ръководи остатъците си, когато такива се появят. Размерът на общия остатък е 14% от плануваното количество на дневна база ”, посочи Николов.

„ От целия размер на осъществените покупко-продажби – това да се спекулира, че количествата идват от „ Чирен ” е смешно. От хранилищата, количествата, които са осъществени, са 2,8% от дневната консумация на България ”, съобщи той.

Всички покупко-продажби са се случили на газовия хъб „ Балкан ”. Направени са над 40 покупко-продажби от разнообразни контрагенти 18, от които са на „ Булгаргаз ”. „ Цената на покупко-продажбите, даже съпоставено с най-скъпия съставен елемент от микса на „ Булгаргаз ”, осъществената облага за сдружението, а не за неговите директни контакти в България, е над 11% на самите покупко-продажби. Ако сравнението се прави на база утвърдена цена на КЕВР, облагата е над милион и половина лв. ”, сподели още Николов.

Коментар от отрасловия министър пристигна и за финансовото положение на „ Булгаргаз ”. Според данните ликвидната дупка на сдружението все още надвишава 200 млн. лева „ Подходът по отношение на най-критичното звено на компанията – хората, които вършат структурата на ценовите оферти към КЕВР, е меко казано сериозна. Същото важи и за финансовото положение и ръководството на финансовите запаси и финансовите потоци ”, сподели още той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР