Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не откриха

...
Експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не откриха
Коментари Харесай

Международните инспектори опровергаха обвиненията на Русия за украинска мръсна бомба

Експертите от Международната организация за атомна сила (МААЕ) не откриха доказателства за изказванията на Русия, че Украйна създава " мръсна бомба " . Това заяви шефът на организацията Рафаел Гроси в четвъртък.

В края на октомври Москва упрекна Киев, че така наречен " мръсна бомба " - стандартно взривно устройство, което съдържа нуклеарен материал. Украйна отхвърли и предложения интернационалните специалисти от МААЕ да инспектират нуклеарните обекти в страната, с цел да опровергаят изказванията.

В четвъртък Гроси заяви, че специалистите са завършили инспекцията си и не са разкрили доказателства за недекларирана нуклеарна активност на Украйна. Инспекцията е осъществена в три обекта в Киев, Жовти Води и Днепър.

" Нашият механически и теоретичен разбор на резултатите, който направихме до момента, не сподели никакви данни за недекларирана нуклеарна активност и материали на тези три места ", сподели Гроси.

Инспекторите на МААЕ започнаха инспекция на няколко уреди в Украйна по искане на Киев на 31 октомври. Украйна насочи настояването, откакто Русия упрекна Киев, че създава " мръсни бомби " на два обекта, които са под гаранциите на МААЕ и които са постоянно посещавани от инспекторите на организацията.

Украйна отхвърли обвиняванията на Русия и от своя страна я упрекна, че приготвя такава офанзива.

Мръсните бомби не провокират атомна детонация, а са предопределени за разпространяване на токсични боклуци. Според специалистите по сигурността те са най-много като форма на терористично оръжие, което може да се употребява в обитаеми места, с цел да провокира безпорядък измежду цивилното население. Ролята им като тактическо средство за потребление от воюващите страни е дребна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР