Ако сте живели в студентско общежитие в България, тази история

...
Ако сте живели в студентско общежитие в България, тази история
Коментари Харесай

Нямаше условия за живот. Кой печели от държавните пари за студентските общежития

Ако сте живели в студентско общежитие в България, тази история несъмнено ще ви бъде позната. В доста общежития изискванията за живот са неприятни и с времето не се усъвършенстват. Студентите си го изясняват с неналичието на пари. Дали в действителност е по този начин?

Баня в „ покъртително “ положение. Стая без дограма и парно, макар че за парно се заплаща. Неизползваеми кревати и неработещи асансьори в 7-етажен блок.

Тези неща вършат усещане на Ивайла Тодорова , когато за пръв път влиза в студентското си общежитие преди към 2 години.

В момента тя е студентка в Лесотехническия университет в София и живее в неговия 21-ри блок в „ Студентски град “ .

„ Наложи се да подновим съвсем всичко в стаята, тъй като нямаше условия за живот “, споделя Ивайла пред Свободна Европа.

Заедно със съквартирантката ѝ са създали ремонт, който им е коствал доста пари. Купили са нови кревати, тапети, бюра, балатум.

Преди да стартират, Ивайла се е пробвала да разбере за какво общежитието ѝ е в такова положение и дали ще се усъвършенства, само че не е срещнала отговор.

„ Така било, по този начин си е издигнато. Това споделят “, споделя Ивайла. „ Ти си осигуряваш всичко, което искаш да имаш в стаята. “
 Кадри от стаята на Ивайла в студентското ѝ общежитие
Не всички общежития в България наподобяват по този начин. Ивайла споделя, че има другари от други университети в София, които живеят по-добре.

Но въпреки всичко изниква въпросът - по какъв начин страната отпуска пари за общежитията и по какъв начин се усвояват те, с цел да има сходни истории.

Ето по какъв начин става това в резюме:
От държавния бюджет се отпускат годишни дотации за студентските общежития и столове. Институцията, която дава отговор за разпределението им, е Министерството на образованието и науката (МОН).Много общежития се ръководят от самите висши образователни заведения, само че някои са благосъстоятелност на комерсиалното сдружение „ Студентски столове и общежития “ ЕАД (ССО), чийто принципал е МОН.Университетите получават пари от страната на база какъв брой студенти живеят в общежитията им. Един блок може да има 500 кревати, само че в случай че от тях са заети 200 , университетът ще вземе дотация за 200 .За комерсиалното сдружение обаче не е разказан механизмът, по който получава държавните средства.Сега МОН това да се промени и ССО да получава дотацията си друго от университетите - на база общия брой кревати, с които разполага. Тоест, в случай че един блок на ССО има 500 кревати, само че са заети 200 , сдружението ще получава пари за 500 .

Такава смяна ще докара до двоен стандарт във финансирането на едни и същи услуги.
Такава смяна ще докара до двоен стандарт във финансирането, което университетите и сдружението получават за едни и същи услуги. Появяват се и подозрения по какъв начин ССО ще употребява парите, които са предопределени за незаетите места в неговите общежития.

Тези пари може да са по-необходими за ремонт на стаи, в които към този момент живеят студенти, или пък за други потребности на висшето обучение.

Съветът на ректорите , който сплотява управленията на всички висши учебни заведения в България, се разгласи срещу концепцията и сподели, че тя ще сложи университетите „ в неизгодна позиция “.

От МОН обаче опазиха предлагането и споделиха, че сдружението има „ обществена роля “, поради която следва да получава пари по друг метод. Потърсихме и ССО, само че оттова отхвърлиха да дават отговор на въпроси и ни препратиха назад към притежателя си - министерството.
Общежитие с „ кулоар на затвор “
В България има 156 студентски общежития. Последните за заетите в тях места са от 1 декември 2023 година - съгласно тях в общежитията живеят малко над 33 хиляди студенти и има над 21 хиляди свободни места.

Идеята на общежитията е да обезпечават на студентите налично място за живеене в града, в който са се преместили да учат. Ако няма общежития, тези студенти ще би трябвало да си търсят квартири, чиито наеми постоянно са скъпи.

По данни от октомври 2023 година двустаен апартамент с една спалня в столичния „ Студентски град “ коства към 1000 лв. на месец. В същия квартал студентът може да заплати по-малко от 100 лв. на месец за наем на легло и режийни разноски в общежитие.

Свободна Европа беседва с няколко студенти, които живеят в общежития на Техническия университет в София. Част от тях са удовлетворени от стаите си за парите, които заплащат.

„ Условията са допустими - работещи асансьори, поддържана база най-малко в общите елементи “, споделя Симеон и прибавя, че „ въпреки всичко е общежитие, надали може да е по-добре “.

Други обаче считат изискванията за „ отвратителни “.

„ Обзавеждането е остаряло, стените на коридорите са с излющена багра. Заедно с осветлението наподобява малко на кулоар на затвор, не на общежитие “, споделя Теодора.

Заради риск от претоварване на електрическата система в общежитията е неразрешено да се внасят уреди за готвене и отопление - духалки, портативни котлони и така нататък Това е проблем за множеството студенти. Без такива уреди те не могат да се отопляват, когато парното не работи, няма по какъв начин да си подготвят и храна.

Симеон и Теодора живеят в общежитията си от 4 години. Те желаеха да се резервира анонимността им, по тази причина имената им са заменени.
Пътят на парите
Според Ивайла повода за всички тези проблеми е неналичието на средства.

„ Не е надалеч и мисълта, че може би отпусканите пари не отиват по предопределение или са прекомерно малко “, прибавя Теодора.

За да може общежитията да са налични за студентите, страната заплаща част от парите за тях. Те идват като годишна дотация от държавния бюджет. Това се урежда с Наредбата за прилагане на студентските общежития и столове от 2008 година

В нея написа, че университетите и ССО взимат дотация за поевтиняване на използването на общежитията, само че не на еднакъв принцип.
Университетите взимат пари за заетите места в общежитията. За ССО - не се знае.
И университетите, и ССО поддържат база данни за това какъв брой души са настанени във всеки техен блок. В Наредбата обаче написа, че данните се взимат поради при определянето на дотацията единствено за висшите учебни заведения.

Никъде в документа не написа по какъв начин се дефинира какъв брой пари заплаща страната на ССО. Свободна Европа попита МОН дали взима поради броя на заетите кревати в общежитията, или общия брой.

От МОН дадоха отговор, че всяка година подписват съглашение със ССО, с което разпределят годишната дотация по месеци, на база „ на показани [от дружеството] планове за броя на леглодните “. Споразумението „ отразява другата натовареност в обособените месеци от годината на легловата база “.

От отговора обаче по този начин и не стана ясно дали сега сдружението получава пари единствено за заетите кревати, или за всички налични. От ССО също не дадоха отговор на този въпрос.
Какво е ССО
„ Студентски столове и общежития “ е обществено комерсиално сдружение. Собственик на неговия капитал е МОН, само че функционалностите по ръководство на общежитията се падат на изпълнителния шеф на сдружението. В момента това е Сергей Миланов .

ССО има дълга история. Още през 1949 година комунистическата власт в България основава неговия предходник - Държавното дружество „ Студентски столове “. То ръководи столовете и общежитията в страната.

През годините на комунистическия режим предприятието се разраства. В края на 80-те години към този момент се споделя Стопанско обединяване „ Студентски общежития и столове “. А през 1995 година добива настоящия си тип на акционерно сдружение (ЕАД), което наследява всички здания.

През 1997 година тогавашното държавно управление лишава част от капитала на ССО и го дава за ръководство на държавните висши учебни заведения. Затова през днешния ден огромна част от студентските общежития се стопанисват от самите университети, с които са свързани.

Друга част обаче още се ръководят от ССО. Според на сдружението, под неговата шапка са малко над 30 общежития в страната. Те се намират във Велико Търново , Габрово , Пловдив , Русе , Сливен , София , Стара Загора , Хасково , Шумен и Ямбол . Общият брой на леглата в тях е малко под 9000 - по данни от докладите за активността на сдружението.
Какво ще се трансформира в този момент
На 11 април МОН разгласява за публично разискване за смяна на Наредбата. Основното предложение е финансирането за ССО към този момент да се регламентира, само че да става по друг модел от този за университетите.

Ако смяната се одобри, дотацията на ССО ще се пресмята на база „ броя на годните за употреба кревати “, които сдружението всяка година заявява. Той ще се умножава по цената на един леглоден и по броя на дните в годината.

За 2024 година цената на един леглоден е 2,30 лв.. По данните от декември 2023 година общежитията на ССО имат 8990 кревати. Това прави дотация от над 7,5 млн. лв. при въвеждането на смяната.

Заетите от студенти кревати в общежитията на ССО към декември 2023 година са 4587 или към половината. Ако дотацията се пресметна на база този брой - както се прави за висшите учебни заведения, ССО би получило 3,8 млн. лв..

От МОН споделиха за Свободна Европа, че 1504 от леглата на ССО са в „ нефункциониращи общежития “ и за тях не се отпускат пари. В отчетите за активността на сдружението тези кревати са маркирани. В последните данни за заетостта обаче нито едно легло в постройка на ССО не е обозначено като неизползваемо.

Един от причините, с които Съветът на ректорите се разгласи срещу предлагането на МОН, е неналичието на механизъм за инспекция на действителната претовареност на общежитията. Според университетите това може да докара до обявление на погрешни данни за броя използваеми или заети кревати, откъдето да се получи и повишена сума.

От ССО не разясниха предлагането.
Защо е тази смяна
Според отчета на министъра на образованието Галин Цоков субсидирането на ССО би трябвало да е друго от това на висшите учебни заведения, с цел да се подчертае „ неговата обществена роля “.
ССО „ има напълно обществен темперамент “, без значение, че е комерсиално сдружение, счита МОН.
„ За разлика от висшите учебни заведения, които получават прехрана за столове и общежития, общественото дружество не образува облага при осъществяването на тази активност, а има обществена устременост да обезпечава столово хранене и студентски общежития “, написа Цоков.

Пред Свободна Европа от МОН повториха, че ССО „ има напълно обществен темперамент “, без значение, че е комерсиално сдружение.

Този мотив звучи необичайно. ССО също събира наеми от студентите, които употребяват общежитията му. Според се занимава и с търговия и отдаване чартърен на пространства. Като комерсиално сдружение непроменяемо работи и за облага, тъй като в противоположен случай би банкрутирало.

Междинният финансов доклад на сдружението за първото тримесечие на 2024 година, оповестен в регистъра на Агенцията за обществените предприятия, демонстрира облага от близо 50 000 лева Последният оповестен годишен финансов доклад на ССО в Търговския указател е за 2022 година и в него е записана загуба от 9,538 млн. лева Година по-рано загубата е била 1,138 млн. лева През 2020 година е регистрирана облага от 37 хиляди лева, а през 2019 тя е 145 хил.лв.

Друг претекст на МОН за желаната смяна за дотациите за ССО е фактът, че университетите получават и други средства от държавния бюджет - освен за броя на леглодните, само че и за стипендии, научна активност и други Според министерството университетите биха могли да употребяват тези пари, с цел да обезпечат разноски на общежитията си, в случай че се наложи.

За ССО „ такава опция не съществува, заради неналичието на различен източник на финансиране “, пишат от министерството.

Университетите обаче също страдат от дефицит на средства. През последните години парите от държавния бюджет за тях понижават. На 15 май Съветът на ректорите излезе с, в което разгласи протестни дейности и настоя да се усилят парите за висшето обучение.
Има ли двоен стандарт
Според МОН броят на леглата в общежитията би трябвало да се „ възнамерява “ по отношение на вероятните за прилагане места, с цел да бъдат задоволени потребностите от настаняване на всички студенти. Но този мотив важи единствено за ССО, което на процедура основава двоен стандарт.
Различното финансиране на едни и същи услуги „ не е целесъобразно “, споделят от Съвета на ректорите.
Според Съвета на ректорите особеното финансиране „ не е целесъобразно, с оглед събитието, че става въпрос за даване на едни и същи услуги “.
 Един от студентските блокове на ССО в Шумен. По последни данни в този блок не живее нито един студент.
Някои общежития на ССО са съвсем напълно запълнени - в общежитието му „ Чайка 2 “ в Пловдив са свободни единствено 10 от 330 места. Но други стоят празни.

Два от блоковете на ССО в Шумен да вземем за пример са с общ потенциал от 618 места. Тези общежития са затворени - т.е. не се употребяват - съгласно отчетите за активността на сдружението от последните години. Въпросът е дали с смяната в наредбата то би получавало дотация и за този потенциал.

За съпоставяне, множеството блокове на Стопанската академия в Свищов , които се ръководят от самия университет, също са празни. За тях обаче образователното заведение не получава пари.

Ако част от „ плануваните “ кревати не се заемат, ССО може да употребява парите от тях за поправки на общежитията, пишат от МОН.

През последните четири години обаче страната на два пъти отпусна пари особено за ремонтирането на студентски общежития. Това са обособени средства от годишните дотации за общежитията.

През 2020 година за поправки бяха отпуснати близо 100 млн. лв., а през актуалната 2024 година - 200 млн. лв..

От тях парите за ССО са общо 60 млн. лв.., като транш от 30 млн . лева беше провиснал на сдружението през април тази година и той е вписан в уставния му капитал.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР