Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси поставя началото на битка

...
Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси поставя началото на битка
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Иран пое временно поста на загиналия Раиси. Какво следва

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси слага началото на борба за замяната му в къс период, която ще има дълготрайни последствия за висшето духовенство в ислямската република.

Мохамед Мохбер , който беше първи вицепрезидент при Раиси, към този момент пое президентските отговорности в качеството си на изпълняващ длъжността. Периодът му на ръководство евентуално ще бъде къс, като иранският закон планува нови президентски избори да се проведат в границите на 50 дни.

Ултраконсервативният ирански президент, който се очакваше да стане идващият висш водач на страната, в злополука с хеликоптер. На борда беше и външният министър Хосеин Амир-Абдолахян , който също почина. Катастрофата стана в планинската северозападна част на Иран на 19 май на връщане от посещаване на границата с Азербайджан.

Като вероятни наследници на Раиси са посочени ръководителят на Народното събрание Мохамед Багер Калибаф, някогашният ръководител на Народното събрание Али Лариджани или хора от лагера на някогашния президент Хасан Рохани .

Мохбер, ръководителят на Народното събрание и ръководителят на правосъдната власт Голамхосеин Мохсени Еджей , в този момент би трябвало да провеждат избори при започване на юли.

Аятолах Али Хаменей към този момент съобщи в свое изказване в неделя че " иранският народ не би трябвало да се тормози, няма да има разстройства в работата на страната ".
Предизвикателство за статуквото
Смъртта на Раиси обаче съставлява предизвикателство за статуквото в ислямската република, което затвърди властта си след парламентарните избори тази пролет.

Али Афшари , някогашен студентски водач от Съединени американски щати, който е бил в пандиза в Иран поради дейната си активност, съобщи пред Радио Свободна Европа, че " може би няма да е елементарно да се откри водач като Раиси, който е бил напълно лоялен на Хаменей ".

При спечелването на президентския пост през 2021 година Раиси се възползва от всеобщата дисквалификация на новаторски и умерени претенденти.

Според Санам Вакил , шеф на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Chatham House в Лондон, Хаменей би могъл да се възползва от опцията да " оправдава маргинализирания " някогашен ръководител на Народното събрание Али Лариджани .

Някои наблюдаващи допускат, че това може да е късмет да се възстановят връзките с членове на лагера на някогашния сдържан президент Рохани, сподели Вакил, макар че не вижда самия Рохани като евентуален претендент.

Според Афшари иранското духовно управление в този момент се намира в " неуместна обстановка " поради намирането на подобаващ правоприемник на 85-годишния Хаменей, за който се оповестява, че през последните години е имал здравословни проблеми. Афшари счита, че сина на Хаменей, видният свещеник Моджтаба Хаменей, е мощен кандидат да размени татко си.
Съболезнования от съдружниците
Междувременно част от съдружниците на Иран показаха съболезнования и заявиха подготвеност продължат да си сътрудничат със страната.

Сред тях са сирийският президент Башар Асад и Мохамед Али Ал-Хути , началник на Йеменския висш революционен комитет на Хутите и Хамас.

В изказване на съветския президент Владимир Путин се споделя, че " като същински другар на Русия, [Раиси] даде безценен персонален принос за развиването на добросъседските връзки сред нашите страни и постави големи старания за извеждането им до равнището на стратегическо партньорство ".

Иран доставя Русия с дронове, ракети, оръжия и муниции в границите на непредизвиканата ѝ война против Украйна.

" Като сътрудник, който персонално е бил очевидец на напъните му за мира на иранския народ и нашия район по време на неговото ръководство, си припомням за господин Раиси с почитание и признателност ", написа в обществената мрежа Х президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган .

 Екзекуции и репресии. С какво ще бъде запомнен починалият президент на Иран  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР