Човек от семейния кръг на Путин отваря пътя за нов

...
Човек от семейния кръг на Путин отваря пътя за нов
Коментари Харесай

Семейни ценности. Как зетят на Путин влезе в газов бизнес за милиарди

Човек от фамилния кръг на Путин отваря пътя за нов газопровод и ново място за рандеман на полутечен природен газ. Идеята е да се сътвори газов бизнес, който да не зависи от западните наказания. Идеята не е на " роднината " на Путин. Тя е на човек, който управлява втория по величина газов бизнес в Русия.

Вие сте милиардер, само че бизнесът ви не върви. Какво вършиме? Измисляте нов бизнес за милиарди. Лошата вест е, че живеете в автокрация и единствено Шефът е този, който може да ви позволи да се захванете с новата концепция. За да се подсигурите, викате родственик на Шефа да оглави бъдещия бизнес. И готово, проблем няма.

Страната е Русия, Шефът е Владимир Путин, а милиардерът се споделя Леонид Михелсон . Бизнесът, който го е издигнал до четвъртия по благосъстояние руснак, в този момент е ударен от глобите, наложени поради съветската експанзия в Украйна. Този бизнес е " Новатек " - втората по величина компания за рандеман на газ в Русия. Първата, несъмнено, е " Газпром ", само че тя има и 10% от самата " Новатек ".

Санкциите пречат на работата на " Новатек " с това, че компанията няма от кое място да се достави с танкери, пригодени за работа в лед, нито с мощни газови турбини. Тя добива газ в Северния ледовит океан, до крайбрежията на Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг в Русия.

Новият бизнес, умислен от Леонид Михелсон, е отново за полутечен природен газ, отново е оттатък Полярния кръг, само че е ситуиран на място, където морето не замръзва - в Мурманск . Тоест няма потребност от специфични танкери и турбини, чиито елементи са недостъпни поради глобите. Новата концепция би се осъществила единствено с детайли и технологии от вътрешния съветски пазар.

Новият план е наименуван Мурманск LNG , годишният му потенциал се планува да бъде 20,4 млн. тона, а цената на плана е близо 4,3 милиарда $ ,.

Научаваме всичко това от проверяващ екип на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL), единен в плана " Система " .

Авторите споделят, че " Новатек " е трябвало да преодолее доста спънки, с цел да се впусне към толкоз огромен план в региона на добива на полутечен природен газ. Първата спънка е самата " Газпром " - абсолютният водач в този бизнес. Начинът да се " победи " " Газпром " се оказва въвличането на непосредствен на Путин в новия план на Леонид Михелсон.
" Зетят " на Путин
Генералният шеф на " Мурманск LNG " е Евгений Нагорни , който има дете от най-голямата щерка на Путин - Мария Воронцова . Той е заел поста през декември 2023 година Само седмици по-късно Кремъл издига концепцията на Михелсон до статута на държавна самодейност - включва я в енергийната тактика на Русия. Това е главният документ, определяющ целите на страната в енергетиката.

Газът за плана би трябвало да се транспортира от " Мурманск-Трансгаз ", дъщерното сдружение на " Новатек ", което Нагорни е определен да управлява през декември 2023 година

Предишни следствия разкриха по какъв начин дъщерите на Путин и техните съпрузи са получили преференциални контракти и работни места, свързани с енергийния бранш и вътрешния кръг на президента.

от 2022 година откри, че 35-годишният Нагорни е пътувал по света с Воронцова и че двамата имат общо дете, родено през 2017 година - тъкмо когато той се причислява към " Новатек ". Авторите не са разкрили официални доказателства, че двамата са сключили брак.
 Мария Воронцова танцува с колегата си в живота Евгений Нагорни в италианския град Салерно през 2019 година
Възпитаник на московско театрално учебно заведение, Нагорни преди този момент работи за съветския държавен оръжеен конгломерат „ Рособоронекспорт “, а по-късно като старши експерт в „ Еврохим “ - водещ съветски производител на минерални торове.

Изтекли данни от съветска онлайн услуга за доставка на храна демонстрират, че Воронцова също употребява семейството Нагорни.

Дългогодишен сътрудник на Михелсон в „ Новатек “ е Генадий Тимченко , непосредствен помощник на Путин. Михелсон постоянно е лобирал пред Путин за решения, които биха били от изгода за „ Новатек “, като се стартира от достъп до експорт и се стигне до специфични тръжни условия.

" Новатек " също по този начин е спонсор на Общоруската федерация по акробатичен рокендрол, където по-малката щерка на Путин - Катерина Тихонова , е заемала високи постове. Компанията поддържа и фондация „ Инопрактика “, която Тихонова оглавява, а Михелсон е член на нейния попечителски съвет.
Търси се помощ
Новината за плана за полутечен природен газ в Мурманск на Михелсон се появява за първи път в медиите през май 2023 година Става ясно, че следва да се завърши съглашение на компанията с " Газпром ", която се конкурира яростно с " Новатек " за износа на природен газ, макар че има 10% дял в компанията на Михелсон.
 Мария Воронцова (вляво) и Евгений Нагорни в Салерно, две години откакто се ражда детето им.
Исторически видяно, износът на съветски газ е непокътната територия на „ Газпром “, само че „ Новатек “ - дружно с държавния петролен колос „ Роснефт “ - съумява да реализира анулация на монопола за някои планове.

Михелсон е желал да заобиколи „ Газпром “, с цел да изнася газ от Мурманск, и да употребява газа на „ Новатек “ за своя цех, до момента в който самият „ Газпром “ е желал да създава полутечен природен газ в Мурманск.

" Новатек " се е нуждаел от утвърждението на " Газпром ", с цел да свърже завода в Мурманск с Единната система за доставка на газ на Русия, което изисква построяването на нов газопровод.

Цената на плана, оценена на до 4,3 милиарда $ , би била спомагателна тежест за " Газпром ", който така и така е бил изправен пред загуби заради спада в износа на газ.

Проектът, който в началото се преглежда като избавителен пояс за Михелсон, наподобява мощно подвластен от " Газпром ", само че не предлага огромен тласък за газовия колос. Въпреки това Михелсон остава съдбоносен и не се отхвърля от проекта.

И през септември 2023 година милиардерът получава обществена благословия за плана от Путин, чийто шурей Нагорни, скоро ще бъде притеглен да управлява самодейността.
Благословията на Путин
На 4 септември 2023 година Путин организира диалози с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в съветския курортен град Сочи, последвани от среща по плана за полутечен природен газ в Мурманск с присъединяване на Михелсон и висши чиновници. Въпреки че детайлностите от полемиката не са оповестени обществено, общите изводи от срещата бързо се обясняват.
 Ръководителят на „ Новатек “ Леонид Михелсон (крайният вдясно) участва на срещата през 2023 година в Сочи.
На стопански конгрес през идната седмица Путин се застъпва за сключването на съглашение за водопровод сред " Новатек " и " Газпром ", а Михелсон афишира началото на строителството на тръбопровода още същия ден.

" Новатек " също по този начин подписва съглашение за доставка на електрическа енергия за централата. Въпреки възраженията на " Газпром ", Държавната дума, по искане на Путин, позволява на Михелсон да продава независимо газ от Мурманск.

Компанията " Мурманск-Трансгаз ", която " Новатек " основава през май 2023 година и от декември се управлява от Нагорни, ще дава отговор за превозването на газ до новия цех и ще поеме построяването на газопровода, чийто потенциал два пъти беше преразглеждан от съветското държавно управление.

" Система " потърси Нагорни за коментар посредством приложението за известия Telegram. Въпреки че то сподели, че известието е било прочетено, той не отговори.

" Новатек " също не отговори на молбата за коментар.

Междувременно, след инструкция на Путин, съветското държавно управление включи Мурманск LNG в националната си енергийна тактика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР