Един от най-великите професионални атлети в света - и легенда

...
Един от най-великите професионални атлети в света - и легенда
Коментари Харесай

Марк Кавендиш срещу депресията: Легендарният атлет разказва за битката си с болестта пред Netflix

Един от най-великите професионални спортисти в света - и легенда в " Тур дьо Франс " - 38-годишният британец Марк Кавендиш е образец за подражателство на голям брой почитатели на спорта.

Независимо от високото самопризнание за достиженията му Кавендиш прекарва години наред в битка с тежки вътрешни тествания, които едвам не унищожават фамилията му и съвсем го довеждат до границата сред живота и гибелта.

Колоездачът, считан за най-великия спринтьор в историята на Тура, споделя персоналната си история на мечтания напредък, дълбокото проваляне и продължаващия път назад към върха, в нов документален филм за Netflix " Never Enough " с премиера на 2 август.

В момента Марк Кавендиш дели върха за най-вече етапни победи в колоездачната обиколка на Франция дружно с иконата на спорта Еди Меркс (опитът му да усъвършенства историческото достижение през юли 2023 година се провали поради неприятна контузия).



Преди да се завърне към професионалните надпревари обаче, Кавендиш минава през няколко спешни години, в които здравословното му положение се утежнява прогресивно.

През 2017 година той е диагностициран с Епщайн-Бар - вирус, който може да провокира хронична отмалялост, изцяло несъвместима с голямото физическо натоварване за един играч. Въпреки това Кавендиш получава позволение да взе участие в Тура, само че завършва прибързано поради конфликт и рухване.

Вирусът освен не изчезва, а положението му се утежнява поради психическото напрежение, което го превзема.

" Не може да си бил най-хубавият в света, а внезапно към този момент да си некадърен на нищо. Как е допустимо? Това се трансформира в стрес за фамилията ми. Беше призрачен сън да се живее край мен ", споделя той пред Netflix, представен от Skynews.

Съпругата му удостоверява това - тя споделя, че рецесията в брака им я е довела до ръба на търпението ѝ, откакто Марк става " неразпознаваем " и " изцяло загубен във всичко, което му се случи ".

Кризата не се лимитира единствено в персоналния му живот - още през 2016 Кавендиш е притеглен към отбора на Dimension Data, които разчитат на неговия гений, с цел да ги изведе на най-високо спортно равнище. В момента, в който заболяването му се появява обаче, всичко се трансформира.



През 2018 година колоездачът не съумява да покрие норматив в един от стадиите на Тур дьо Франс, което предизвика сериозен спор с мениджъра. Дъг Райдър го вади от отбора за идващото лято, като декларира, че тимът е " потъващ транспортен съд ", а спонсорите го притискат за резултати.

След проваленото съревнование Кавендиш взема решение да се прегледа при някогашния доктор на тима, който открива нови следи от вируса Епщайн-Бар и схваща, че колоездачът въобще не е трябвало да излиза на надпреварата.

Едновременно с това спортистът е диагностициран и с клинична меланхолия, която едвам не го вкарва в болница.

Лекарят му взема решение, че в случай че го принуди да спре с колоезденето и да стартира нов живот, психологичното му положение единствено ще се утежни. Докато Кавендиш към този момент се готви да разгласи края на кариерата си, Dimension Data притеглят психолога Дейвид Спиндлър, с цел да му помогне.

Спиндлър разказва усещанията си за Кавендиш от първата им среща като " човек с висок риск да си посегне или даже да отнеме живота си ". Двамата подписват съглашение - " преди да направиш нещо със себе си, първо ми се обади ".

Помощта се оказва от основно значение. Докато пандемията прекатурва целия състезателен сезон, Марк Кавендиш получава ново предложение от някогашния си управител и това поставя началото на страхотното му завръщане в спорта през 2021.



Британецът се надяваше, че ще успее да усъвършенства върха на Еди Меркс още тази година, само че фантазията му остана на една ръка разстояние поради рухване и фрактура на ключицата.

" Ще не преставам да се пробвам да надвивам, до момента в който имам вяра, че мога да надвивам ", споделя той в документалния филм - и макар че към този момент разгласи идния завършек на кариерата си през есента на 2023 година, вярата за завръщането му остава.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР