Дясноцентристките и консервативни сестрински партии Християндемократичен съюз (ХДС) и Християнсоциалният

...
Дясноцентристките и консервативни сестрински партии Християндемократичен съюз (ХДС) и Християнсоциалният
Коментари Харесай

Християндемократите печелят изборите в Бавария. Алтернатива за Германия с растяща подкрепа

Дясноцентристките и консервативни сестрински партии Християндемократичен съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) печелят изборите в немските провинции Бавария и Хесен , заяви ДПА.

Резултатите в двете провинции се считат за показателни за общото въодушевление измежду гласоподавателите в страната. Те идват тъкмо в средата на мандата на сред Социалдемократическата партия, Зелените и демократичната Свободна демократическа партия. Изборните резултати идват в миг на сериозен спад на поддръжката за това държавно управление и увеличението на резултатите на крайнодясната „ Алтернатива за Германия “ (АзД).

В Бавария ХСС, който е ръководен от районния министър председател Маркус Зьодер , събира 37% от гласовете. Резултатът е непосредствен до този, който съюзът, воден от Зьодер, реализира на изборите преди пет години. Очаква се той да бъде и един от претендентите на ХДС и ХСС за канцлер на парламентарните избори през 2025 година

Коалиционните сътрудници на ХСС в Бавария „ Свободни гласоподаватели “ са втори с 15,8%.

Трети в провинцията е „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) с 14,6%, което е повишение на резултата им с една трета по отношение на изборите през 2018 година

Четвърти с 14,4% остават Зелените, а Германската социалдемократическа партията на канцлера Олаф Шолц получава едвам 8,4% .

В Хесен ХДС реализират безапелационна победа с 34,6% , което е с над 7% по-добър резултат по отношение на 2018 година Досегашният им съдружен сътрудник Зелените получават 14,8% , което е спад с 5% от резултата им от последните избори.

И в Хесен втора политическа мощ е АзД, която печели 18,4% , което е усъвършенстване от над 5% по отношение на предходните избори.

Социалдемократите печелят 15,1%, което е исторически антирекорд за партията в провинцията. На изборите преди 10 години резултатът ѝ беше двойно по-висок.

От ръководещата социалдемократическа партия одобриха тежко резултатите в двете провинции. Генералният секретар Кевин Кюнтер сподели, че те са сигнал за ръководството в Берлин, и добави, че ръководещите „ не са слепи и глухи “.

В същото време медиите в страната разясняват, че подобряването на резултатите на АзГ в най-богатите региони на Германия е знак за това, че тя уголемява въздействието си. Досега положителните резултатите на крайнодесните бяха свързвани единствено с по-бедните области в Източна Германия.

АзГ е изолирана от ръководството както на федерално равнище, по този начин и в парламентите в обособените провинции. Партиите в Бавария и Хесен се зарекоха още преди изборите, че ще не престават да изолират крайнодесните си сътрудници от властта.

В Германия ръководи коалиция, отпред със социалдемократите на Олаф Шолц. След изборите през 2021 година за пръв път път от 2005 година насам Християндемократите останаха в съпротива. Това след четири мандата, в които канцлер беше Ангела Меркел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР