Депутати, министри и висши чиновници от години не са били

...
Депутати, министри и висши чиновници от години не са били
Коментари Харесай

Политиците са укривали тераси законно, за да не ги мерят с ролетка

Депутати, министри и висши служители от години не са били длъжни да заявяват площта на терасите в парцелите си, сподели инспекция на Медияпул. Причината – нито комисията " Антикорупция ", нито Сметната палата, пред която се подаваха декларациите до 2017 година, не са желали това до момента. Тъкмо противоположното – в инструкциите за попълване на декларациите и на двете институции категорично е записано, че не е наложително да се показва разгърнатата застроена повърхност (РЗП) на парцелите. А съгласно Закона за устройството на територията в това разбиране влизат балкони, лоджии и тераси.

Именно терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев стана причина за насилственото му излизане в отпуска, откакто се оказа, че той не я показал в декларацията си.

За по-лесно

Засега няма публично пояснения от КПКОНПИ за какво не е наложително висшите служители да заявяват терасите си.

Според източници на Медияпул практиката датира от времето, когато общественият указател се поддържаше от Сметната палата. Същата директива попада и в тогавашното напътствие за попълване на декларациите и явно комисията на Георгиев се е отказала да го трансформира. Обяснението е, че в по-старите нотариални актове не се посочвала РЗП, до момента в който в по-новите това се прави. Затова управниците с по-стари нотариални актове се оплаквали, че сами би трябвало да мерят терасите си с ролетка, в случай че би трябвало да ги вписват в имотната декларация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР