Държавният доставчик Булгаргаз отчете 28 млн. лв. загуба за деветмесечието

...
Държавният доставчик Булгаргаз отчете 28 млн. лв. загуба за деветмесечието
Коментари Харесай

Булгаргаз отчита загуба от 28 млн. лв. към края на септември

Държавният снабдител " Булгаргаз " регистрира 28 млн. лева загуба за деветмесечието на годината. През предходната година за същия интервал облагата на сдружението е била 33 млн. лева, макар неведнъж по-ниските цени на синьото гориво тогава.

От " Булгаргаз " показват, че една от главните аргументи за неприятния финансов резултат е смяната в търсенето на газовия пазар вследствие на директивата за непринудено понижение на потреблението с 15% в страните-членки на Европейски Съюз. Поради това доста от клиентите на сдружението са предявили искания за отпадане на неустойките в договорите по схемата " вземи или заплати ". Вследствие на това и на високите цени на пазара са намалели поръчките към " Булгаргаз " за доставки. Дружеството показва още спецификата на втечнения газ като проблем, защото при понижени поръчки той би трябвало да бъде продаван на по-ниска цена. Това опрощение на държавното дружество не трансформира обстоятелството, че то не съумя да подписа дълготраен контракт за доставки на полутечен газ и продължава да купува в последния миг нужните количества. Не бе реализиран и огромен триумф при резервирането на слотове на гръцкия терминал Ревитуса през идната година.

Заради внезапното повишаване на природния газ " Булгаргаз " записва рекордни в историята си доходи - над 4,4 милиарда лева за деветмесечието с очакване за съвсем 6 милиарда в края на годината. Това е повече от четворен растеж в границите на година, защото към края на септември 2021 година постъпленията бяха едвам 1,1 милиарда лева В същото време комерсиалните вземания на сдружението доближават 1,2 милиарда лева - 30% от приходите. От тях над 500 млн. лева са насъбрани от " Топлофикация София ", като огромна част са в просрочие.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР