Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080

...
Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080
Коментари Харесай

Синдикатите искат минимална работна заплата 1 080 лв. от 2025 г.

Минималната работна заплата за страната би трябвало да стане най-малко 1080 лв. от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лв.. Това разгласи основният икономист на КНСБ Любослав Костов на проведен от синдикатите конгрес, отдаден на новата европейска инструкция за най-ниските хонорари.

" Това са 147 лв. повече, в сравнение с е сега или 15.7% растеж и това би трябвало да се случи, защото е настоящо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата ", уточни той.

Костов се аргументира, че на 1 септември министърът на труда би трябвало да издаде разпореждане, в което да дефинира размера на минималната заплата от 1 януари 2025 година.

" Това, което знаем сега към днешна дата, е три от четири незнайни. Знаем, за три от тримесечията, в които се образувани минималната какъв е размерът на междинната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лв. е междинната заплата за първото тримесечие на 2024-та ", добави той.

България би трябвало да транспонира до 15 ноември европейската инструкция за минималните работни заплати. 

В тази връзка КНСБ и КТ " Подкрепа " упорстват минималната заплата да се приближи до нужните средства за прехрана на живот, които според последните експертни сметки сочат 1450 лв. на месец за един работещ.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР