През последните години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) страда

...
През последните години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) страда
Коментари Харесай

Според комисията за защита на конкуренцията, всеки може да е екскурзовод

През последните години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) страда от изострен недостиг на доверие. Причина за това е всеобщото мнение, че пропуща да преглежда явни за огромни групи проблеми, а по други се произнася по непонятен метод.

Удивление у туристическия отрасъл провокира едно нейно скорошно решение, обвързвано с активността на екскурзоводите. То е под формата на мнение и е във връзка самосезиране, което също разсъни неразбиране у засегнатите.

В мнението се показва, че условието към незавършилите съответното висше обучение претенденти да са екскурзоводи срещат трудности под формата на нормативни условия към тях за познания и прекосяване през изпити. Това, съгласно комисията, нарушава правилата на конкуренцията. Не по този начин считат (почти) всички останали, написа в собствен разбор електронното издание dnevnik.bg.

Комисия за защита на конкуренцията е открила, че нормативната уредба, регулираща активността на екскурзоводите, съдържа ограничавания на конкуренцията. Конкретно показва условието за дееспособност, което " може в някаква степен да стесни броя на участниците на пазара, вследствие на което да бъдат повишени цените ", се показва в мнението.

В същото време регулаторният орган счита, че тази преграда за нахлуване на пазара не е оправдана, защото не подсигурява качеството на предоставяните услуги. Освен това, самата специалност не изисква въвеждането на специфични ограничения за отбрана на потребителите, защото тези услуги не са определящи за здравето и живота им.

Освен това Комисия за защита на конкуренцията открива, че обособените детайли на условието за дееспособност - обучение, практическа подготовка и изпит, съставляват неоправдани бариери за нахлуване на пазара на екскурзоводски услуги.

Възможностите за покриване на условието за обучение са толкоз необятни и разнородни, че няма по какъв начин всяка от тях да подсигурява съществуването на нужните познания. Екскурзоводската специалност не е измежду тези, при които е нужна практическа подготовка, заради това, че има риск вследствие на незадоволително положителното им реализиране да настъпят съществени вреди за потребителите, показва комисията.

Според нейните членове изпитът за придобиване на дееспособност изисква прекомерно необятни познания, които може да не са нужни за образуване на съответните туристически обиколки. За екскурзовода е значимо да е осведомен с туристическите обекти в обитаемоте места, в които реализира активност, а не с всички туристически обекти в страната и обвързваните с тях подробни исторически и други данни, е позицията на регулатора.

Анализът на обособените детайли на условието за дееспособност удостоверяват, че то не е целесъобразно и належащо. Всеки може да направи в детайли изследване на забележителностите на даден град и да приготви екскурзоводска сказка, а от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали ще остане на пазара, се показва в мнението. Изводът от това е, че кой да остане на пазара би трябвало да бъде решен от естествените пазарни механизми, а не от регулация.

Комисия за защита на конкуренцията счита, че плануваният регистрационен режим не е оневинен, защото той не визира отбраната на публично важен интерес, а само цели даване на обществена информация. В същото време, регистърът не би могъл да даде информация на потребителите, от която те да могат да създадат осведомен избор на екскурзовод, заради стеснения обсег от данни, които се съдържат в него.

Самосезиралата се по въпроса комисия твърди и че съществуващите участници на пазара все още на контролиране на специалността не се считат за по-малко готови от тези, които са минали изпит, което съгласно нея също потвърждава, че изпитът за дееспособност не способства за качеството на екскурзоводските услуги. Това на собствен ред пояснява като безпричинно слагане в непривилегировано състояние.

Комисия за защита на конкуренцията вижда ограничение на конкуренцията и в възбраната за задгранични екскурзоводи да приказват на туристите отвън транспортното средство.

В мнението се показва, че то е в унисон със Съобщение на Европейската комисия от 2021 година, което предлага на всички страни членки, които контролират тази специалност, да обмислят дали регулирането на екскурзоводските услуги е целесъобразно и съразмерно.

Становището на комисията е разбунило духовете измежду екскурзоводите, които не схващат за какво по този начин внезапно регулаторът се произнася по тематиката. Ние от години чакаме да се появи туристическа полиция, която да пази нашите права, на всички места по света се пази хлябът на екскурзоводите, а тук внезапно се заприказва за конкуренция, кочентира пред " Дневник " Николай Миндов, ръководител на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Браншът най-вече е подразнен от позицията на Комисия за защита на конкуренцията, че екскурзоводът няма чак толкоз потребност от познания, в случай, че всеки, които си прави съзнателно работата, знае, че би трябвало да разполага с много необятна обща просвета.

Допълва, че към общата просвета са нужни и редица други качества - да е неотразим, да може да споделя по подобен метод, че да заплени туристите и т. н. Особено, когато те са чужденци, представянето на екскурзовода е основно за това дали като се приберат, ще популяризират страната.

Екскрузоводите са удивени, че комисията счита, че те се изявяват нормално единствено в определин елементи на страната и не са им нужни познания за цялата. Миндов показва, че сътрудниците му пътуват в цялата страна, а основите градове са единствено насочна точка. " Значи, в случай че решим, че той знае единствено за София или единствено за Перник и тръгне по автомагистрала " Тракия ", той ще мълчи, по този начин ли? И в случай че екскурзиантът попита която е тази река или друго, той ще му отговори, че знае единствено за София ", дава образец той.

Обяснява, че екскурзоводството е специалност и надлежно се изискват познания по всевъзможни въпроси, които всекидневно туристите задават - население, география, раждаемост, стопанска система, витално ниво, здравно обслужване, политика, стопанска система, скотски свят. " При нас я няма думата не знам. Един път като не знаеш, повторно като не знаеш и към този момент олекваш в очите на туристите ", добавя Миндов.

Посочва, че регионализирането на специалността е уместно за огромни страни като Съединени американски щати, да вземем за пример, където може някой да е дееспособен в границите на един щат или град. Допълва, че в множеството страни ситото за искащите да бъдат екскурзоводи е много огромно и условията са високи - притежаване на няколко езика, други познания, а и самото допускане до изпит не е гладко.

Също счита, че пазарът отхвърля некачествените в специалността и тях не ги наемат. В същото време и броят на заетите в този бранш понижава откакто нямаха опция да работят по време на пандемията. Подобно на заети в други елементи на туристическия бранш и екскурзоводи са се пренасочили към сфери, които не са по този начин уязвими на ограничавания, каквито имаше при пандемията.

В допълнение се явява недостиг на гидове с немски, френски, италиански, португалски, полски, защото младежите не се насочват към тези езици.

Туроператорите също са удивени, че Комисия за защита на конкуренцията се занимава тъкмо с този въпрос. И че всеки би трябвало да може да е екскурзовод, тъй като може да се осведоми за съответния туристически обект и да приказва умело.

Даниела Стоева, туроператор и член на управителния съвет на АБТТА (Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти) показва, че години наред комисията не се произнася по сигнал, е " Юлен " злоупотребява с монопол във връзка с въжен превоз картите в Банско, тъй като не разрешава туроператори да купуват единствено въжен превоз карти без настаняване в избрани хотели. " Но пък откриха най-големия зложелател на свободния пазар в екскурзоводската услуга ", показва тя.

С уточнението, че не всички туроператори споделят това мнение и че измежду тях има разделяне по тематиката.

Признава, че пазарът в действителност отсява недобрите експерти, само че не напълно. Изрежда, че с изключение на знанията в необятен кръг сфери екскурзоводите би трябвало да са и психолози, тъй като поддържат връзка с хора с разнообразни ползи и характери, обединени за пътуването в група, в която би трябвало да се сътвори добра атмосфера. Трябва да са и положителни уредници и всичко да е уместно структурирано. В офиса може всичко да е квалифицирано, само че на терен се случват непредвидени неща.

Тя също приказва за други основни проблеми в специалността - с изключение на отива от нея след пандемията и отлив от езици, от които има потребност поради туристите, които ги приказват.

Според нея Наредбата, която регламентира условията за знанията на екскурзоводите се нуждае от осъвременяване - като да вземем за пример това, че има изпити за дееспособност единствено два пъти в годината и др.

Удивена е и от констатацията за възбраната на задгранични екскурзоводи. Посочва, че това не е редно и на никое място по света го няма. Допълва, че по-скоро казусът тук е, че няма кой да следи дали се съблюдава тази възбрана, която пази българските гидове. Допълва, че надзорен орган по този въпрос е Комисията за отбрана на потребителите, само че неин чиновник, да вземем за пример, няма право да изисква персонален документ и би трябвало да ревизира взаимно с Министерство на вътрешните работи, което рядко се случва.

Противно на преградите, които вижда Комисия за защита на конкуренцията, Министерството на туризма показва в позицията си по случая, че въвеждането на условие за дееспособност е от значително значение за по-добра регулация, високо качество и добър имидж на екскурзоводската специалност. Ролята на екскурзовода е извънредно значима в популяризирането на туристическите обекти и капацитета на България като туристическа дестинация, посочат от ведомството.

Според него издадените документи за приключено обучение и добита професионална подготовка не са гаранция, че съответният човек е приспособен да упражнява специалността, а с изпита за дееспособност се потвърждава използването на съответните професионални познания, умения и компетентности в действителна работна среда.

От екскурзоводите се изисква приключено висше или приблизително обучение с определе нпрофил, добита подготовка по специалността, на практика стаж, а по-късно се минава и през изпит. Ведомството напомня, че Законът за туризма не планува следващ надзор върху качеството на услугите на екскурзоводите.

По данни на министерството през последните години известността на специалността нараства и в същото време доста понижава броя на упражнявалите я нерегламентирано. Вписаните правоспособни екскурзоводи в Националния туристически указател след изпит са 456, а вписаните по право са 1195. Делът на сполучливо издържалите претенденти варира сред 54.3% и 90% на обособените изпити, сочи статистиката.

От мнение на Комисията за отбрана на потребителите се схваща, че инспекциите за незаконни екскурзоводи се организират лятото по проект и настрана по сигнал и недоволства. От 2018 година до момента са издадени 9 акта на такива, които работят без да са в регистъра.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР