Съюзът на екскурзоводите в България излезе с отворено писмо до

...
Съюзът на екскурзоводите в България излезе с отворено писмо до
Коментари Харесай

Екскурзоводите скочиха на становището на КЗК за лиценза на професията


Съюзът на екскурзоводите в България излезе с отворено писмо до всички политически сили в България по отношение на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което дефинира, че нормативната уредба, регулираща активността на екскурзоводите, съдържа ограничавания на конкуренцията. Като такова се показва условието за дееспособност за даване на екскурзоводски услуги, както и възбраната на екскурзоводите от чужбина, съпътстващи чужденци, да изнасят сказка отвън транспортното средство, с което се придвижват. От Комисия за защита на конкуренцията считат, че изпитът за придобиване на дееспособност изисква прекомерно необятни познания, които може да не са нужни. " Всеки може да направи в детайли изследване на забележителностите на даден град и да приготви екскурзоводска сказка, а от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали ще остане на пазара ", е мнението на регулатора.

„ Изключително сме афектирани и огорчени да прочетем в решението на Комисия за защита на конкуренцията, че положителното име на специалността ни се принизява до най-ниско равнище и се обезценяват професионалните умения на българските екскурзоводи. Нещо повече, в оповестеното от Комисия за защита на конкуренцията мнение за специалността на,,Екскурзовода‘‘, се внушава, че е ненужна и се твърди, че тя би трябвало да е общодостъпна за всеки субект, ползващ интернет “, написа в писмото на Съюза на екскурзоводите, изпратено до TravelNews. Не всяка информация за забележителности в интернет обаче е достоверна.

Правоспособните екскурзоводи са научени да сортират информацията за беседите си. Те употребяват писания на учени в другите сфери (история, археология, изкуство, архитектура и др.). За да се приготви една добра сказка, лишава време и средства, образованията и лекториите, които се вършат и в професионалните организации, в това число и в нашата, подкрепят обогатяването на знанията и компетенциите на екскурзоводите, изясни Христина Неделчева, ръководител на организацията.Добрите екскурзоводи покачват преживяването при туристическото пътешестване и равнището на задоволеност на клиентите. Те са от основно значение за екскурзията и посредством ролята си спомагат и за това пътуването да се ръководи стабилно. Туристите разчитат на опита на екскурзовода, на неговите локални знания и способността му да даде необикновено преживяване. „ Нима за България не е значимо кой и по какъв начин я показва през задграничните туристи? Нямаме ли държавна политика за това по какъв начин желаеме да бъдем представяни пред света? Би следвало да имаме! Или сме подготвени на разгадаем на всеки инцидентен клиент в България да показва нейната история по собствен метод и обектите от културно-историческото й завещание, след бърза информация в интернет “, питат от Съюза на екскурзоводите. Та, по какъв начин можем да бъдем сигурни, че България ще е представяна позитивно пред задграничните посетители, в случай че позволим всеки инцидентен жител да работи като екскурзовод в нашата страна? Болшинството туристи са некомпетентни във връзка с обстоятелствата, свързани с културно-историческите обекти. Как биха могли, освен това състояние, да преценяват дали друго лице е умело? Естествено, че изборът на всеобщия екскурзиант ще падне върху тези нерегламентирани лица, които им описват глупави смехории и си измислят и преиначавят историческата информация, с цел да са занимателни, разяснява пред TravelNews Христина Неделчева.Чувството за комизъм, лидерските качества, способността да разказваш увлекателно и учтивото отношение към клиента са главен съставен елемент на екскурзоводската специалност, само че, с изключение на тях, е изключително значимо екскурзоводът да бъде,,подкован‘‘ със познания. Българските професионални екскурзоводи са в положение да подобрят преживяването при туристическото пътешестване, да прибавят спомагателна стойност, да основат позитивно влияние върху дестинацията и минимизират негативното влияние.

Евентуалното унищожаване на възбраната задгранични водачи да реализират функционалностите на екскурзовод отвън рейса в България няма да докара до пълноценното опознаване на България от страна на пътуващите туристи. Това ще носи в допълнение и стопански загуби за общините, за страната ни като цяло и за към този момент квалифицираните професионални екскурзоводи, които имаме в България, считат от съюза.

Регистрационният режим за практикуване на специалността,,Екскурзовод‘‘ в България е изцяло обективен, защото несъмнено пази важен публичен интерес – представянето на България по най-хубавия метод пред задграничните туристи, рекламирайки я като изключителна дестинация за разнообразни типове туризъм. Личната реклама е най-ефективна – доволните от екскурзии туристи популяризират страната ни в своя кръг от родственици, другари, сътрудници и така нататък

Действащите все още на регулацията на специалността екскурзоводи са били с уместно обучение, дълготраен стаж в изискванията на пазарна стопанска система, което е доказателство за техните качества. Навлизащите в специалността екскурзоводи нямат същия опит и рутина, притежавани от хората, които години наред упражняват специалността.Лицензът е нужен. Това е разбиране за професионализъм, качество на обслужване, съблюдаване на закона, индикатор за равнище на познания. Професията е безконечен развой на самообучение, четене на голямо количество литература, непрестанно слушане на лекции по история на изкуството, умеене да се адаптираш към всеки екскурзиант (на процедура да си психолог), а даже и всестранно развъртян човек, който би трябвало да задоволи всички потребности едновременно (естетически, гастрономически, информативни), а също по този начин да бъде отличен събеседник и актьор, показаха от Съюза на екскурзоводите.

От направената информация за практиката в страни членки на Европейски Съюз и отвън него излиза наяве, че лицензиране и полагане на изпит има. То е поръчител за даване на качествени услуги, внасяне на налози и ограничение на сивия бранш. Полагането на сериозен изпит за придобиване на дееспособност не може да докара до по-ниско качество на обслужването, тъкмо противоположното – това допуска по-добре готови екскурзоводи. Екскурзоводската специалност изисква съществуването на сложни качества и знания – чудесно притежание на езиците, с които работи екскурзоводът, необятни знания за историята, географията, стопанската система, политическата система и така нататък на страната, усвоена методика на екскурзоводското обслужване, знания за всички подотрасли на туризма – хотелиерство, ресторантьорство, туристически превоз, известни счетоводни знания и т.н.   Твърдението в мнението на Комисия за защита на конкуренцията, че от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали екскурзоводът ще остане на пазара е безспорен волунтаризъм. Според тази теза, Комисия за защита на конкуренцията няма нищо срещу на пазара да се оферират некачествени услуги. Това, че само пазарът би трябвало да взема решение, кой да остане на него е в цялостно несъгласие с редица наставления на Европейски Съюз, регулиращи разнообразни аспекти на иконимиките на страните членки. Внушението в мнението на Комисия за защита на конкуренцията, че Националният указател на екскурзоводите не е аршин за подготвеност, е погрешна. Напротив! Той подсигурява компетентността на фрагментите. А това на кой тъкмо екскурзовод ще се спре даден туроператор или частен клиент е напълно в правото на търсещия “, написа още в писмото на организацията. 

Според сектора в случай че няма положително професионално екскурзоводско обслужване по време на туристическо пътешестване в България, ще настъпят съществени вреди за потребителите–туристи. Те няма бъдат пълноценно осведомени, могат да останат неправилно осведомени и даже подлъгани за обстоятелства и данни. Интерпретирането на исторически и обществени данни от некомпетентни лица изцяло ще промени имиджа на страната ни и ще нанесе непоправими вреди на българския туризъм.     

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР