Да стегне багажа, да обезопаси дома за времето, в което

...
Да стегне багажа, да обезопаси дома за времето, в което
Коментари Харесай

Пътуването и сънят не се съчетават добре, показва американска анкета

Да стегне багажа, да обезопаси дома за времето, в което няма да го има, да стане рано за полета, да се озове в друга часова зона и в други условия. Това са неизбежни задания за всеки човек при пътешестване, без значение дали отива другаде за наслаждение или по работа, само че нормално не си дава сметка и какъв брой основни са тези събития за съня и здравето му. Пътуването, става известно, е обвързвано със загубата на минимум един час сън преди тръгването и по време на напредването, и също така разстройва режима на живот за интервал сред два дни и две седмици след завръщането вкъщи.

Това демонстрират резултатите от анкета измежду над 1000 американци, извършена от консултантската компания за матраци и качеството на съня Mattress Advisor. Изследването няма нова научна стойност, само че удостоверява резултатите от многочислени предходни сходни писания и дава по-добра престава за точните времеви измерения на казуса. От компанията усредняват стойностите на минутите, които хората губят от съня си за подготвяне вечерта преди пътуването, през самото пътешестване и преди противоположния път. Също по този начин откриват и кои са най-честите способи за приспиване, до които пътешествениците прибягват, когато не съумяват да заспят в самолета или на мястото, където са отседнали.

Изгубен сън
 Средно изгубени часове при пътуване<br /><strong>Източник: </strong><a href=
Средно изгубени часове при пътешестване
Източник: www.mattressadvisor.com
Най-много сън се губи преди потеглянето на път със аероплан, демонстрират отговорите в анкетата. Хората се ощетяват приблизително с повече от час и половина, най-много тъй като полетите нормално са доста рано заран или даже през нощта, а в паниката по приготовлението пътешествениците не преценяват да си легнат по-рано.

При другите съществени способи на напредване, които американската компания изследва - с автомобил или с транспортен съд, се губи по към половин час сън преди тръгване. В нощта преди противоположния път към у дома също има лутане, което при круизните и автомобилните пътешествия убива по към половин час от пълноценния сън, а при самолетното пътешестване - отново над един час.

 Среден брой дни за възобновяване на естествения режим на сън след пътешестване за удоволствие<br /><strong>Източник: </strong><a href=
Среден брой дни за възобновяване на естествения режим на сън след пътешестване за наслаждение
Източник: www.mattressadvisor.com

Спането на борда или в колата не се смята за изцяло пълноценно и не може да навакса натрупващата се отмалялост. Всъщност съгласно изчисленията и там се губи по още към половин час сън, а по-късно се прибавят и още часове поради краткотрайния дискомфорт на непознатото място и легло.

Така закономерно, колкото по-дълга е командировката или екскурзията, толкоз повече изгубени часове за сън се акумулират, достигайки в най-лошия случай до закъснение с към 6 часа при странствуване с дълготрайност от една седмица. Съответно и толкоз повече време лишава на организма да се възстановява след прибирането, тъй като правилото при съня е, че изгубените часове се компенсират със същия брой, само че първокласен и нескончаем сън.

Дори и когато пътуването е за наслаждение и отмора, самият развой на напредване и обвързваните с него задания уморяват и лишават от времето за пълностоен сън. Въпреки това проучването демонстрира отчетлива разлика сред периода за възобновяване на режима след почивка и след командировка. В първия случай влизането в нормите лишава до към два дни, а във втория - до цели две седмици.

 Среден брой дни за възобновяване на естествения режим на сън след пътешестване по работа <br /><strong>Източник: </strong><a href=
Среден брой дни за възобновяване на естествения режим на сън след пътешестване по работа
Източник: www.mattressadvisor.com

Време за отдих

Анкетата открива също, че на път хората прибягват най-често до три-четири познати средства за подкрепяне на съня - алкохол, четиво, секс или хранителни добавки с мелатонин, само че сред 14 и 20% от интервюираните не употребяват никаква помощ. Най-предпочитано " приспивателно " на корабен круиз се оказва алкохолът (за 23% от анкетираните), а при пътуването със аероплан или автомобил - четенето (за 25% от хората).

До изкуствено приемане на хормона мелатонин, който провокира унесеност, прибягват най-много хората в командировка. Около 21% от тях одобряват хранителната добавка за по-дълбок сън. При хората, които са на отмора обаче хапчетата са изместени по-надолу в класацията, и по-предпочитан е сексът преди заспиване.

 Най-предпочитани помощни средства за приспиване по време на пътуване<br /><strong>Източник: </strong><a href=
Най-предпочитани помощни средства за приспиване по време на пътешестване
Източник: www.mattressadvisor.com
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР