Може би най-подходящо е да бъдат сравнени днешните ни дни

...
Може би най-подходящо е да бъдат сравнени днешните ни дни
Коментари Харесай

Доц. Мартин Иванов: Много видими и силни са паралелите между 30-те и 40-те години на XX век и днес

Може би най-подходящо е да бъдат съпоставени днешните ни дни със случилото се през 30-те и началото на 40-те години - една много продължителна икономическа рецесия, Голямата меланхолия, която прераства и в политическа. Паралелите сред това време и нашето са доста мощни и забележими и бихме могли да потърсим прочут опит, който да почерпим и през днешния ден.

Това сподели пред историкът доцент Мартин Иванов, който изследва опцията дали историческият опит на България в стопански и политически проект може да помогне за развиването на страната в сегашния миг. Поканата за проучването е от Института за пазарна стопанска система, посочи той.

Правейки паралели сред тогава и в този момент, доцент Иванов заключи:

" През оня интервал от 30-те и 40-те години българската стопанска система, по сходен метод на в този момент, се държи извънредно обичайно макар наслагващите се най-различни политически и стопански рецесии по света и у нас. Само в границите на едно десетилетие българската стопанска система съвсем се удвоява, а респективно и благосъстоянието на популацията.... Вторият огромен развой тогава е обвързван с все по-голямата просветеност в обществото, което дава опция на хората да стартират да подхождат към земеделието по по-модерни форми за култивиране на земята, което е третата причина. Четвъртата е обвързвана с интеграцията на България в едно огромно икономическо пространство към Третия райх, Нацистка Германия ".

По думите му през днешния ден сме очевидци на " една дълго проточила се рецесия, почнала като рецесията през 2008 година, минала през рецесията в Гърция, след това през рецесията с Covid-19, мигрантската рецесия, след това войните в Украйна, Газа и още можем да изброим, популярност богу не сме стигнали до международна война като тогава, само че и тогава, и в този момент нашата стопанска система пораства доста динамично макар тези проблеми и доста нестабилна среда - и във вътрешен, и във външен проект ".

Доц. Иванов акцентира, че един от най-хубавите измерители на положението на една страна е икономическата обстановка в нея.

" Без никакво подозрение през днешния ден българите живеят най-добре, което не значи, че са най-щастливи и най-задоволени. Защото това е една движеща се цел и ние непрекъснато реализираме някакви мечтани неща от нашите прародители, само че през днешния ден към този момент ние имаме напълно разнообразни цели и лични задания ", уточни историкът, като се базира на данни от проучвания, направени от него и доцент Ралица Ганева за потреблението и издръжката на живот 270 години обратно от днешни дни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР