Борсовите цени на природния газ в Европа паднаха под 100

...
Борсовите цени на природния газ в Европа паднаха под 100
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня под 100 евро за първи път от месеци

Борсовите цени на природния газ в Европа паднаха под 100 евро/мегаватчас за първи път, откогато Русия приключи доставките за континента през лятото на 2022 година

Причината: газовите складове към този момент са съвсем запълнени, а времето в края на октомври е задоволително топло, с цел да няма потребност от висока консумация на горивото.

Фючърсните покупко-продажби за газ през платформата Dutch TTF стигаха до равнища от 93,35 евро на мегаватчас в понеделник, което е най-ниското равнище от средата на юни.

Пикът на повишаването настъпи през август 2022 година, малко откакто Владимир Путин разгласи, че ще спре подаването на природен газ по " Северен поток 1 " - тогава цените доближиха до повече от 300 евро в максимума си.

Европа съумя да покрие потребностите на хранилищата си още преди отоплителния сезон, а потреблението на горивото е намаляла с към 7% спрямо годишното равнище в този интервал от 2019-2021 година Не единствено хубавото време, само че и целенасочените дейности за ограничение на непотребното ползване способстват за този резултат.

Руският природен газ сега съставлява към 9% от доставките в Европейски Съюз - фрапантен спад спрямо миналогодишните 40%. Междувременно водачите на страните от Европейски Съюз разискват по какъв начин да се оправят групово с високите разноски, като преди седмица се споразумяха да изработят ограничения за таван на цените на газа, който се употребява за произвеждане на електрическа енергия.

През юли 2022 година " Газпром " стартира да редуцира доставките по " Северен поток ", който е главен маршрут за транспорт на природен газ в Европа. През август той към този момент работеше на 20% от потенциала си, а месец по-късно беше напълно спрян. Междувременно три от тръбите на съветските газопроводи към Германия бяха пробити поради гърмежи - хипотетичен бойкот от съветска страна.

Financial Times обаче цитира анализатори, които предизвестяват, че казусът с гарантиране на количествата за зимните месеци може да се повтори през 2023 година, когато запасите се съкратят, а LNG-доставчиците ще се затруднят да покрият недостига от Русия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР