Причината е, че Зъболекарският съюз и касата не могат да

...
Причината е, че Зъболекарският съюз и касата не могат да
Коментари Харесай

Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага. Каква е п...

Причината е, че Зъболекарският съюз и касата не могат да се схванат по какъв начин да се регламентира предписването на протезите и доплащането за тях от пациента, предава bTV.

 

В бюджета за тази година са планувани 3 милиона лв. за направата на изделията, само че към този момент е под въпрос дали ще бъдат изхарчени за това.

 

Сега касата заплаща на зъболекарите действия по възобновяване на функционалността на дъвкателния уред и контролните прегледи.

 

Сумата е 287 лв., а пациентът не доплаща. Плаща изработването на протезата. Предвиждаше се Касата да поеме част от цената, а пациентът да доплати разликата.

 

Защо това не се случи?

 

Йорданка е със зъбни протези от 20 години. За последните е платила 600 лв..

 

„ Пети чифт протези променям, следва ми шести. Всичко това сама си го заплащам. Събирам си парички, с цел да мога да си ги направя “, изясни дамата.

От началото на май Касата трябваше да заплаща част от цената на протезите, само че не се реализира единодушие с какъв тъкмо документ зъболекарите да предписват изработването им от зъботехниците, които пък по-късно да получат парите от касата.

Спорно е и по какъв начин ще става доплащането от пациента - непосредствено на зъботехника или през зъболекаря.

 

„ Ние, лекарите по дентална медицина, нямаме желание и за момента не сме съгласни да бъдем пощенска кутия. Трябва да има законова норма, която да разпореди по какъв метод и за какво ще става доплащането “, уточни доктор Георги Сойтариев, зам.-председател на Български зъболекарски съюз.

В отговор до bTV от Касата разясняват, че са подготвили предложение по какъв начин да проработи смяната. Започват и нови договаряния, в това число за цената на протезите. От Асоциацията на зъботехниците споделят, че допустимата е най-малко 250 лв..

 

Предстои да се реши каква част от цената ще поеме касата и каква ще остане за доплащане от пациента. Новите договаряния сред НЗОК и Зъболекарския съюз би трябвало да приключат до 1 юли.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР