Близо 2000 работници излязоха на протест в Прага, за да

...
Близо 2000 работници излязоха на протест в Прага, за да
Коментари Харесай

И чехи излязоха на протест срещу планирана пенсионна реформа

Близо 2000 служащи излязоха на митинг в Прага, с цел да изразят недоволството си против препоръчано нарастване на пенсионната възраст.

Демонстрацията беше проведена от членовете на най-големия профсъюз в страната - KOVO, които показаха шест претенции пред упрявляващите. Те упорстват държавното управление да подаде оставка, в случай че не може да се съобрази с тях.

Сред желанията им е опцията за по-ранно пенсиониране на хората от така наречен трета или четвърта " категория " специалности в Чехия, които се смятат за рискови за здравето (например работа с рискови химикали). Близо 400 хиляди чехи работят на тези длъжности.

Недоволството на служащите е подбудено от това, че кабинетът в Чехия желае да увеличи пенсионната възрастта от 65 на 68 години, като твърди, че промяната е нужна за опазване на жизнеспособността на пенсионната система, защото бюджета ѝ има голяма дупка.

Министърът на труда и обществените въпроси Мариън Юречка неотдавна даде знак за отстъпки от първичното предложение за пенсионна промяна, само че в изказване на министерството му се споделя, че повишението на пенсионната възраст остава на масата за договаряния. Правителството към момента не е финализирало проекта.

В демонстрацията в сряда се включиха и водачи на опозиционни партии - както парламентарно показани, по този начин и такива отвън Народното събрание. Сред тях беше и някогашният министър председател на страната Андрей Бабиш, който е началник на центристката партия " Действие на недоволните жители " (АНО). Той прикани профсъюзите да провеждат огромни митинги, като даде обещание поддръжката си.

В митинга участваха и водачите на антиимигрантското придвижване " Свобода и директна народна власт " и на крайнолявата Комунистическа партия.

Ако плануваната пенсионна промяна в Чехия бъде призната, тя ще бъде с четири години по-висока от тази във Франция, където по сходен проблем не престават към този момент седмици наред.

EU retirement ages on the rise. showing the average age of retirement for selected countries in the EU
— AFP News Agency (@AFP)

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР