Батериите ще поскъпват в резултат на покачването на цените на

...
Коментари Харесай

Рекордно скъп литий тласка нагоре цените на батериите


Батериите ще нарастват вследствие на покачването на цените на лития
(снимка: CC0 Public Domain)

Цените на лития, основен детайл в производството на акумулатори за електронни устройства и електрически автомобили, сложиха следващ връх. Това естествено тласна нагоре и цените на батериите.

В края на юли Илон Мъск внимателно разгласи, че цените на материалите за произвеждане на тягови акумулатори стартират да падат, с ангажимента, че към момента не е подготвен да понижи цените на електрическите автомобили на Tesla. Но литият, който се употребява в производството на акумулатори, през вчерашния ден реализира следващ ценови връх.

В края на предходната седмица цената на звук литий се увеличи до 69 259 $, до момента в който предходният връх от 68 822 $ за звук беше регистриран през април тази година, отбелязва Business Korea. През юли предходната година цената на лития не надвишаваше 11 652 $ за звук, а другите първични материали за произвеждане на тягови акумулатори бяха доста по-скъпи – 50 500 $ за звук кобалт и 18 082 $ за звук никел. Сега литият се трансформира в най-скъпия минерал, употребен в батериите.
още по темата
За благополучие количеството литий в междинната батерия не е толкоз високо и обстановката е удобна за южнокорейските производители, защото те употребяват по-малко литий от китайските си съперници. Това значи, че покачването на цената на лития ще има по-малък резултат върху разноските на корейските компании, в сравнение с китайските.

Според специалисти, повишението на цената на лития е повлияно от приемането от американските управляващи на пакет от закони, ориентирани към битка с инфлацията. Първо, Съединени американски щати ще дава дотации на купувачите на електрически транспортни средства в продължение на 10 години, вследствие на което търсенето се повиши и това незабавно оскъпи лития.

Второ, снабдители на литий от “недружелюбни ” страни като Китай не дават отговор на изискванията за дотации по този пакет, което в допълнение понижава предлагането на скъпия минерал на американския пазар.

Трябва да се има поради, че горещините в провинция Съчуан подкопаха способността на локалните компании да създават ритмично литиев карбонат, а този район на Китай управлява 28% от международния пазар за суровината.

Батериите на база стоманен фосфат (LFP), в които са специализирани китайските производители, имат по-високо характерно наличие на литий, до момента в който батериите на база никел, кобалт и манган съдържат литий единствено в електролита, а не в катода и електролита по едно и също време, както при LFP.

Ако през март тази година разликата в цената сред батериите LFP и NCM с идентичен потенциал доближаваше 26%, в този момент тя е намаляла до 11%, основно заради нарастването на цената на лития.

Илон Мъск неведнъж е призовавал компании от разнообразни сфери на активност да преминат към рандеман на литиеви съединения. Шефът на Tesla съпоставя рентабилността на този бизнес със сеченето на монети. Проблемът във веригите за доставки не е неналичието на задоволително ресурси от литий на планетата, а лимитираният потенциал за неговия рандеман и преправка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР