Андроидът на име PIBOT може да прави нещо повече от

...
Андроидът на име PIBOT може да прави нещо повече от
Коментари Харесай

Създаден е първият в света човекоподобен пилот-робот

Андроидът на име PIBOT може да прави освен това от това да седи на пилотската седалка, да поема ръководството и да натиска бутони. Той употребява технология за изкуствен интелект, с цел да запаметява полетните карти и инструкциите при положение на изключителни обстановки. Досега PIBOT не е летял действително, само че се показва добре в компютърните симулации. Човекоподобният робот има едно доста значимо преимущество за разлика от роботите под формата на програмен продукт – той не се нуждае от трансформация на самолета и може незабавно да стартира автоматизирани полети.

Идеята за подмяна на водачите с машини, които да ръководят военни или цивилен самолети, от дълго време вълнува инженерите и огромните производители на самолети оферират разнообразни разновидности на системи за пилотиране, които могат отчасти или изцяло да се оправят без хора. Разликата с създаването на инженерите от Корейския институт за напреднали технологии е, че PIBOT е хуманоиден робот и че съдържа изкуствен интелект.

„ Хуманоидните роботи не се нуждаят от модификации на съществуващите самолети и могат незабавно да стартират да летят независимо “, съобщи Чим Хюн-Чул, началник на плана PIBOT. „ Затова те са извънредно практични и ефикасни “.

Пръстите на робота са подобаващи за превключване на превключвателите на таблото в пилотската кабина на самолета даже по време на мощна турбуленция. А с помощта на вградената камера роботът може да проучва както положението на пилотската кабина, по този начин и това, което се случва на открито, написа New Atlas.

В допълнение към антропоморфното тяло, роботът е оборудван с генеративния езиков модел ChatGPT, който му дава опция да запаметява аеронавигационните карти на Jeppesen за всички елементи на света – нещо, което човешкият водач не може да направи – и действен алманах, съдържащ напътствията за екипажа за всичко, в това число и за изключителни обстановки. Разработчиците настояват, че това ще разреши на робота да лети без неточности и да реагира на изключителни обстановки по-бързо от индивида.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР