Акциите на френските банки поевтиняха във вторник, разтърсени от избухналия

...
Акциите на френските банки поевтиняха във вторник, разтърсени от избухналия
Коментари Харесай

Данъчен скандал и глоби за над €1 млрд.: Акциите на френските банки тръгнаха надолу

Акциите на френските банки поевтиняха във вторник, разтърсени от избухналия скандал за данъчни измами. Опасенията са, че той може да се отрази доста отрицателно върху стабилността на към този момент разтърсения финансов пазар в Европа.

Вчера над 160 чиновници на френската работа за финансови закононарушения (SEJF), дружно с 16 френски и 6 немски магистрати нахлуха в офисите на четири от най-големите френски банки, както и в тези на една от най-големите английски кредитни институции.

Банките са изправени пред общи санкции в размер на над 1 милиарда евро след обиски като част от следствие в данъчни измами и пране на пари, свързани с заплащания на дивиденти.

Проверки бяха осъществени в BNP Paribas и нейното брокерско звено Exane, както и Société Générale и Natixis. Френските офиси на HSBC Holdings също бяха претърсени, съгласно изказване на финансовата прокуратура.

Обиските са свързани със тактика за арбитраж на дивиденти, известна като „ Cum-Cum “, при която акционерите трансферират акции за къс интервал от време на вложители, основани отвън страната, с цел да избегнат налог върху дивидента. Инвеститорите държат акции за интервала, когато се изплащат дивидентите и те или не се таксуват, или налозите се връщат. Тогава продават скъпите бумаги назад на истинския притежател и си поделят спестените налози.

Акциите на SocGen поевтиняха с 2,4%, преди загубите да се лимитират до 1%. Цената на книжата на BNP спадна с 0,5%, а на HSBC – с към 0,2% в Лондон.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР