Ако не продължим да се ваксинираме и да спазваме мерките,

...
Ако не продължим да се ваксинираме и да спазваме мерките,
Коментари Харесай

Министър Кацаров: Не се налага локдаун, мерките работят

" Ако не продължим да се имунизираме и да съблюдаваме ограниченията, нищо положително не ни чака. Най-голямата заплаха е да не можем да приемем хората в болница - предизвести в студиото на " Тази заран по бТВ здравният министър проф. Стойчо Кацаров. - Следя деликатно всички индикатори. Това е повече от здравна рецесия. Броят на умрелите е огромен - и от коронавирус, и обща смъртност. Малка разтуха е, че броят на умрелите е доста по-малък на фона на огромния брой инфектирани ".

Министърът изрази страдание, че медицината няма 100% опция да лекува това заболяване. Затова се натъртва толкоз доста на предварителната защита - имунизирането.

" Не мисля, че управляващите са провалили. Но се сътвориха отрицателни настройки към медицината, науката, политиката. Това се преодолява доста мъчно. Няма магическа дума, акция, деяние, с което да се преодолее. Но за две седмици първа доза са си поставили 200 000 индивида, предните две седмици бяха 50 000. Това е четворно нарастване. Може би хората най-сетне схванаха, че това е методът ", сподели министърът.

Локдаун нямаше ли да ограничи повече разпространяването?

" Хората стачкуват даже против сегашните ограничения, какво остава за локдаун. Локдаунът е доста тежък удар за страната. Сегашните ограничения са задоволително строги и прастически са локдаун за всички без зелен документ ", съобщи проф. Кацаров.

Заради изборите ли не се затваря страната?

" Нищо общо няма. Винаги съм се стремял да ползвам съответни ограничения. И се вижда, че дава резултат - доста се усили броят на имунизираните и на тези, които си вършат проби. Миналата година при същите равнища имаше затваряне. Но тогава нямаше ваксини и нямаше опит. Сега има имунизирани, а имаме и проект от лятото. Здравната система в този момент е доста по-организирана ", съобщи министър Кацаров.

Какви са проектите?

" Планът е оприет от Министерски съвет още лятото. Няма цифри, при които да се отиде към локдаун и към този момент не се постанова ".

Каква е гаранцията, че няма да се връщат пациенти?

" Правим всичко допустимо. Вчера имаше среща при мен на Надзорния съвет на Здравната каса и Лекарския съюз. Подписаха анекс още 70-80 реанимационни кревати да се включат в борбата с коронавирус. От идната седмица ще вкараме този спомагателен запас в дравната система. В този миг не се постанова локдаун ", безапелационен е министърът на опазването на здравето.

Ефективен ли е Зеленият документ?

" Аз нямам доста време да вървя да ревизирам дали ще ми желаят документ - призна той. - Преди няколко дни имах конферентна връзка с шефовете на РЗИ и попитах за контрола и директни усещания. Почти всички споделиха, че се съблюдава в театри, кина, заведения за хранене, нощни заведения. проведени са пунктове за антигенни проби. Благодаря на всички хора, които са възприели тази мярка ".

На влизане в студиото здравният министър е бил пресрещнат от протестиращи.

" Аз не съм в предизборна акция. На тези момчета несъмнено им е платено да дойдат тук и да вършат тези панаири. Но в случай че някой от тях се разболее, аз ще би трябвало да осигуря и на тях кревати. Не знам кои са тези хора, кой ги е пратил ", разяснява той.

На родителите, които се тревожат, че тъкмо по време на пик се връщат децата в учебно заведение, министърът изясни: " Говорим за връщане в безвредна среда, където хората не са инфектирани. Непрекъснато приказваме с просветителния министър. Здравното министерство дефинира разпоредбите. Сегашните споделят, че при над 500 на 100 000 се приключват образователните занятия. Отделни учебни заведения, обособени класове или всички биха могли да учат присъствено, в случай че съблюдават условието за безвредна среда - всички да са тествани, в случай че имат здравен документ. Където изискванията са спазени, може да се учи присъствено. Ако не може, в случай че има терзания, в случай че не може да се сътвори организация, да продължат да учат онлайн. Когато просветителната система може да го направи, дано да върне децата в учебно заведение. Ние осигуряваме тестванията за децата и оказваме помощ за организацията, за образованието на хората.

Доколко сигурни са тестванията? Защо не се вършат у дома?

Защото считаме, че в учебно заведение е по-добрата опция. Тестовете са задоволително положителни, утвърдени от Европейската комисия. Това са проби с сензитивност над 90-95%. Засега са обезпечени 400 000, а децата от начален стадий са 230 000. Ще стигнат за 1-2 седмици. Но в това време ще има нова социална поръчка.

На реакциите на шефове, че тестванията не са подобаващи за дребни деца, здравният министър отвърна: " Не сме купили проби за 90-годишни хора, купили сме проби за деца в тази вързраст. Според указаното от производителя ".

След приложимост ще се изхвърлят в инсенереатори, като здравното министерство оказва помощ за това. Извозването на рискови боклуци се практикува всекидневно от всички лечебни заведения, не е нещо ново, което вкарваме поради тестването в учебните заведения, сподели министърът

Хващането за ръце бе метод да покажем, че всички в здравната система сме единомислещи, че най-хубавият метод да се преборим е като се имунизираме, добави той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР