- Г-н Иванов, какви социални проекти е осъществила Община Марица“

...
- Г-н Иванов, какви социални проекти е осъществила Община Марица“
Коментари Харесай

С грижа за хората в община „Марица“!

- Г-н Иванов, какви обществени планове е осъществила Община „ Марица “ през последните 3 години и кои обществени групи са се възползвали от тях?

- Със стартирането на обществената промяна, в сходство с европейските полезности и обществени политики за последните 3 години, Община „ Марица “ наред с капиталовите планове, осъществя редица обществени планове с висока социална значителност – с европейско финансиране на обща стойност над 1 млн. лв.. Изпълнихме планове в поддръжка на уязвимите групи – хора в неравностойно здравословно положение, малцинства и безработни. Осигурихме поддръжка на хора с тежки болести -с медицински консумативи, асистентска помощ и психическа намеса. Успяхме да върнем на пазара на труда стотици трайно безработни младежи и роми, както и хора без обучение. Върнахме в детските градини и учебните заведения децата от ромските фамилии – това е един дълъг развой на интеграция и личностно развиване на тези дребни поданици. Осигурихме топъл обяд за хора в затруднено финансово и здравословно състояние.

- Кои набелязани цели в обществената сфера съумя да реализира община „ Марица “?

- Усилията на екипа ни бяха съсредоточени извънредно към възстановяване метода на живот на потребителите в неравностойно състояние и превъзмогване дефицитите в всекидневието им, както и основаване на нови благоприятни условия за връзка и другарство вобщността като цяло. Фокусът на работата ни беше ориентиран към най-уязвимите групи и даването на съответна грижа в домашна среда за хората в неравностойно здравословно положение, макар усложненията, породени от усложнената епидемиологична конюнктура по време на COVID-19. Законът за персоналната помощ и Законът за обществените услуги са прогресивни документи, регламентиращи грижата и обществената отговорност на обществото ни към най-уязвимите поданици. Прилагането на новите разпореждания на двата закона даде опция на повече консуматори да получат „ асистентска грижа “ в домашна среда.

- До каква част от жителите са стигнали обществените услуги?

- С услугите Личен помощник и Асистентска поддръжка се дава на потребителите комплекс от действия, свързани с превъзмогване на дефицити в всекидневието им и обществената изолираност. В началото на 2020 година потребителите на персонална помощ бяха 77 броя, а към днешна дата са 353 консуматори или това е нарастване повече от 4,5 пъти. Асистентската грижа има двоен обществен резултат върху обществеността. От една страна се обезпечава по този начин нужната обществена поддръжка на най-нуждаещите се консуматори в тежко здравословно състояниеи въпреки това се обезпечава претовареност и финансова поддръжка на асистентите, полагащи грижи за болните, които в множеството случаи са и членове на фамилиите на потребителите.

- Какъв е резултатът на обществените ограничения върху потребителите?

- Специфично за Община „ Марица “ е, че нашите 19 села са живи и разрастващи се. Просперитетът на една общественост се мери с съответното отношение към хората в неравностойно здравословно състояние. Жителите на Община „ Марица “ поставят нужните грижи за възрастните си родители и хората с увреждания. С даването на опцията поддръжката да се получава в домашна среда, се следи наклонност за понижаване насочването на хора с трайни увреждания към профилирани институции. Все повече фамилии съумяват благодарение на Механизъм „ Лична помощ “ да се оправят с обгрижването наблизките си, като запазят по този начин скъпата за всички фамилна среда.

С работата по Механизъм „ Лична помощ “ достигнахме до повече уязвими поданици на Общината и оказахме по този начин нужната поддръжка за хората, с най-тежки здравословни проблеми. Екипът от експерти на Община „ Марица “, виновен за реализацията на Механизъм „ Лична помощ “ е извънредно стимулиран и съпричастен към възстановяване качеството на живот на хората в неравностойно състояние. Едновременно с даването на персоналната помощ за хората с дефицити в самообслужването, успяхме да осигурим спомагателна поддръжка на някои от тях, като използвахме и други източници на финансиране. С реализацията на действия по европейски планове включихме спомагателна поддръжка за ползвателите на персонална помощ, съгласно съответните им потребности, като реализирахме тъй наречените „ кръстосани услуги “. С тях осигурихме на най-нуждаещите се 300 поданици на Общината топъл обяд, предоставихме психическа поддръжка на избрани ползватели, с съвещания и интервенции от психолог, който  на място в дома организира диалози и обезпечава прочувствена поддръжка  на потребителите с несигурно психологичното положение. Освен това предоставихме голям брой самостоятелни съвещания на потребителите на персонална помощ, отнасящи се до прилагане на обществени помощи,  а от бюджета на Община „ Марица “ - самостоятелни еднократни парични помощи на най-нуждаещите се, като поддръжката беше целево обоснована - за интервенции, за скъпо струващи медикаменти, за трансплантации, за диализно лекуване и други. 

По време на годишния мониторинг на услугите, предоставяни в домашна среда получихме извънредно висока оценка от самите консуматори. При визитите ни в домовете им получавахме откровена признателност, топли усеща и добрина. Това е задоволство за напъните на целия екип на Община „ Марица “ и мощен мотиватор да продължим да работим старателно, да развиваме услугата „ Лична помощ “ и да осъществяваме обществено виновна и съответна политика, в интерес на хората от Община „ Марица “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР