Кметът на община Марица“ Димитър Иванов и председателят на Общински

...
Кметът на община Марица“ Димитър Иванов и председателят на Общински
Коментари Харесай

Абитуриентът Стойчо Георгиев от СУ „Васил Левски“ извади кръ...

Кметът на община „ Марица “ Димитър Иванов и ръководителят на Общински съвет „ Марица “ Гергана Трендафилова участваха на ритуалите по хвърлянето на кръста в селата Маноле и Трилистник. 

18-годишният зрелостник Стойчо Георгиев от СУ „ Васил Левски “ в с. Маноле, който скача за първи път в ледените води на река Стряма, извади кръста. Преди това десетки поданици и посетители на селото се стекоха на Великия Богоявленски водосвет за здраве, отслужен от отец Николай в храма „ Свети великомъченик Димитър “.



Кметът на община „ Марица “ поздрави зрелостника. 

„ Желая ти здраве и шанс, да носиш доста наслада на родителите си и да продължиш образованието си, тъй като бъдещето на България е в ръцете на младежите като теб “, обърна се управникът към Стойчо Георгиев. 

Кметът на с. Маноле Йордан Енев, който е именник, пожела на всички свои съселяни здраве и благополучие.

След края на Богоявленския обред, Димитър Иванов предложения присъстващите на централния площад в селото, където се изви кръшно българско хоро.

31-годишният водач Лазар Дойков от с. Трилистник „ избави “ кръста в селото. Мъжът взе участие за следващ път в конкуренцията, само че за пръв път улавя кръста. 



Йордановден в Трилистник стартира с Велик Богоявленски водосвет, отслужен от отец Димитър в храм „ Света преподобна Параскева “. След края на службата свещеникът напомни силата на светената на Богоявление вода и прикани към примирение.

„ Според Евангелието на този ден Исус Христос е приел Светото кръщене от Йоан Кръстител в река Йордан. Името на празника е Богоявление, тъй като сега на кръщенето, небето се отваря, Светият дух слиза като гълъб и споделя: „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение “, означи отец Димитър след водосвета. 



Той пожела Богоявленския обред да помогне по тази причина, да не се случват повече беди в селото, като наводнението на 3-ти септември предходната година.

На хвърлянето на кръста в селата Маноле и Трилистник участваха и зам.-кметът на община „ Марица “ Николай Стаматов,  кметът на Трилистник Мирчо Петров, представители на администрацията и десетки поданици и посетители.

Ритуали по „ избавяне “ на кръста се организираха и в други обитаеми места в община „ Марица “.

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР