• 77 % от гражданите на ЕС биха предпочели да

...
• 77 % от гражданите на ЕС биха предпочели да
Коментари Харесай

Право на поправка: Членовете на ЕП искат по-издръжливи и по-лесно поправими продукти

• 77 % от жителите на Европейски Съюз биха предпочели да поправят устройство, вместо да си купят ново
• Потребителите би трябвало да могат да избират по-дълготрайни и поправими артикули
• Определянето на даден артикул като стар да се смята за нелоялна комерсиална процедура
• Законодателно предложение за право на корекция – основна самодейност на Европейски Съюз за 2022 година

Новото „право на поправка“ би трябвало да обгръща проектирането на дълготрайни артикули, които могат да се поправят, както и по-информативно етикетиране и удължени гаранционни права.
В четвъртък Парламентът гласоподава своите претенции за идното предложение на Европейската комисия по отношение на правото на корекция, планувано за по-късно през 2022 година, с 509 гласа „за“, 3 гласа „против“ и 13 гласа „въздържал се“.

Членовете на Екологичен потенциал се съгласиха, че ефикасното право на корекция би трябвало да обгръща целия витален цикъл на продукта и да регистрира дизайна на продукта, етичното произвеждане, стандартизацията и информацията за потребителите, в това число етикетирането по отношение на опциите за корекция и публичните поръчки. То следва да предизвиква по-ефективното потребление на ресурсите, да понижава отпадъците и да насърчава по-продължителната приложимост на продуктите.

Издръжливи артикули, които могат да се ремонтират

Членовете на Екологичен потенциал желаят продуктите да бъдат проектирани по подобен метод, че да устоят по-дълго, да могат да бъдат безвредно ремонтирани и частите им да се отстраняват елементарно. Те считат, че подобаващото „право на поправка“ би трябвало да дава на сервизите и потребителите безвъзмезден достъп до информация за поправката и поддръжката.

Що се отнася до цифровите устройства, членовете на Екологичен потенциал настояват, че актуализациите на софтуера следва да са обратими и да не водят до понижена продуктивност да вземем за пример на смарт телефоните. Те следва да се дават за най-малък интервал от време, а потребителите следва да бъдат изцяло осведомени за съществуването на актуализации сега на покупката.

Практики, които непозволено лимитират правото на корекция или водят до остаряване, могат да се смятат за „нелоялни търговски практики“ и да бъдат неразрешени според правото на Европейски Съюз.

Какво би трябвало да включва един предстоящ закон за „правото на поправка“?

Членовете на Екологичен потенциал изискват също по този начин:

тласъци за потребителите да изберат ремонт пред подмяна, като да вземем за пример удължени гаранции или приемане на заместващо устройство за времето на ремонта;
хармонизирани правила за даване на информация на потребителите на мястото на продажбата, в това число система за оценка на ремонта, информация за упования витален цикъл, за аварийни елементи, за ремонтни услуги и съществуване на актуализации на софтуера;
допустимо интелигентно етикетиране, като QR кодове или цифрови паспорти на продуктите;
вероятен механизъм за отговорност на производителя и продавача при положение на противоречие на продукта;
условия за устойчивост и ремонт, включени в бъдеща инструкция за екодизайн.
Контекст

Повече от десетилетие Парламентът неведнъж поддържа подобряването на правото на потребителите на ремонт и одобри две резолюции, в които се съдържат редица съответни оферти за това поправянето да стане систематично, стопански дейно и привлекателно. Парламентът преглежда правото на ремонт като основна стъпка за реализиране на проектите за кръгова стопанска система в границите на Европейския зелен пакт. Комисията разгласи, че ще показа предложение за изменение на Директивата за продажбата на артикули и обмисля настрана законодателно предложение по отношение на правото на корекция, през третото тримесечие на 2022 година

Според изследване на Евробарометър, 79 % от жителите на Европейски Съюз считат, че от производителите следва да се изисква да улеснят поправката на цифровите устройства или подмяната на обособени техни елементи, а 77 % биха предпочели да ремонтират своите устройства, вместо да купуват нови. Електронните боклуци са най-бързо растящият поток боклуци в света, като през 2019 година са били изхвърлени над 53 милиона тона
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР