Знанието и науката са в основата на възхода на нашата

...
Знанието и науката са в основата на възхода на нашата
Коментари Харесай

Когато една държава се управлява от неразумни и самонадеяни управници, то падението ѝ е неизбежно

Знанието и науката са в основата на възхода на нашата нация . Искам да поздравя служебното държавно управление за напъните, които поставя за развиването на българската просвета, обучение, просвета, и особено за Българската академия на науките (БАН).

Това сподели в словото си президентът Румен Радев на тържественото заседание за Деня на националните будители, което е под патронажа на президента, и се състоя в зала " Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките.

Тържеството е отдадено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и на 260 години от написването на " История славянобългарска ". 

" Ние би трябвало на всички равнища, в страната и в обществото, ясно да си даваме сметка, че оттук насетне нациите, които ще дефинират дневния ред, хода на историята, които ще диктуват разпоредбите в света, това са тези страни, тези нации, които отделят голямо внимание освен финансово, само че и организационно, и социална поддръжка, на науката ", сподели президентът.

" И ние имаме своите славни обичаи - на водеща нация в тази област. Да, в нашето съвремие това значи доста повече запаси и аз съм уверен, че това е пътят - повече запаси, повече вложения и освен в съоръжение, и в технологии, а най-много в хората - в нашите млади учени и откриватели. Аз имам вяра, че България има здрави основи, посочила е големи триумфи и самоуверено ще върви напред. Честит празник и на добър час ", пожела на учените президентът Румен Радев.

Държавният глава означи, че тази заран е отправил одобрение за празника на националните будители, който през днешния ден честваме за стотен следващ път, само че нямало по какъв начин да не откликне на поканата на ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, а в действителност на първата българска държавна институция - Българската академия на науките, правоприемник на Българското книжовно сдружение.

" Не мога да не поздравя Вас, хората, които през днешния ден носите с делата си заветите на нашите възрожденци, на първопроходците, че точно знанието и науката са в основата на възхода на нашата нация ", акцентира президентът Румен Радев.

Той приветства и управлението на Българска академия на науките за тематиката на днешния празник, отдадена на две паметни годишнини - 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 лета от неговата " История славянобългарска ".

" Тази дребна по размер, само че велика, неизмерима за нашия народ - по наличие и смисъл брошура, обърна историята на развиването на нашата нация. Тя постави основите и на битката за църковна самостоятелност, и за национално избавление, и за национално обединяване на българския народ. Представата на Паисий за света, за историята, за времето, за мястото на българите, даде очакване и религия на нашия народ, че може откри сили и да види своето бъдеще напред, което произлиза от една мощна, за своето време, страна. От един насочен към бъдещето и свободата народ. Водещият претекст в тази книга: " Чети, с цел да знаеш ", даде мощен подтик на българите към търсене, към себепознание, към отключване на устрема за самостоятелност и независимост ", сподели в словото си президентът.

Той акцентира, че Паисий осъзнава, че историята на една нация не е единствено летопис от войни, а в основата е културното развиване на един народ и по тази причина той отделя толкоз огромно внимание на светите братя Кирил и Методий.

" Звучи доста настоящо и през днешния ден, тъй като неговите думи, че " когато една страна се ръководи от неразумни и самонадеяни управници, то падението ѝ е неизбежно ".

Нека това през годините стои като предизвестие и за нашето съвремие, и отсега нататък, с цел да забележим какъв брой проницателен и умен е бил Паисий Хилендарски в своята брошура, сподели президентът в словото си.

На тържественото заседание приветствено слово за празника произнесе ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, а проф. Кирил Топалов приказва по тематиката " Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому ".  

На тържеството участваха министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова, националният представител и някогашен министър на образованието и науката акад. Николай Денков, представители на институции, свещеник Тихон от Българската православна черква, учени и член-кореспонденти на Българска академия на науките.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР