Златоград е най-южният град в България, намиращ се в Област

...
Златоград е най-южният град в България, намиращ се в Област
Коментари Харесай

Златоград – градът на Дельо Войвода

Златоград е най-южният град в България, намиращ се в Област Смолян в долината на река Връбница. Един град с богата история и просвета, който носи патриотичния дух на предишното, център на най-старите обичаи на материалната просвета на българите. И в случай че към този момент сте се въодушевили от, забегнете още малко на юг и се разходете из Златоград.

Архитектурата на Златоград се отличава с възрожденски жанр, зидовете към дворовете на къщите са снежнобели (според някои хора оттова идва и остарялото име на града – Беловидово), с солидни дъбови порти, усещане вършат и кръглите комини. Разхождайки се по дребните улички, сигурно ще забележите, че съвсем във всеки двор има и бунар. В Златоград са регистрирани цели 120 архитектурни и археологически паметника, тъй че сигурно разходката ви до разположения в южната част на Родопите град, ще бъде пълноценна, просветителна и вдъхновяваща.

Златоград е прочут и с легендата за Дельо Войвода, фамозен със своята храброст и битка против ислямизирането на българите в Родопите - на него е отдадена и песента „ Излел е Дельо Хайдутин “ в осъществяване на обичаната Валя Балканска. Българската национална ария се трансформира в музикално обръщение от Земята към необятния космос откакто е включена в Златната плоча на Вояджър на американските галактически апарати „ Вояджър 2 “ и „ Вояджър 1 “. Въздействието ѝ и зарядът, който носи, кара всеки българин (и не само) да настръхва, до момента в който я слуша.



Носят се доста митове за Дельо Войвода, които описват за несломимия му дух и храброст. Дельо бил невредим за турците, каквото и да правели, с цел да го заловят и убият, той постоянно се измъквал жив и по тази причина те трябвало да си послужат с ловкост: " Деля го патрон не фата, Деля го сабя не сече ". Местните хора описват, че войводата е погубен със особено излят за него сребърен патрон (една от версиите е, че турците съумяват да откраднат една сребърна пара от Дельо бунтовник и с излетия от претопяването ѝ патрон, да го гръмнат от засада). Друга легенда споделя, че Дельо бил влюбен в българомохамеданката Гюлсюме, която турците измъчвали, с цел да го издаде, само че тя не отронила и дума и останала вярна на любовта си към него макар невъзможността да бъдат дружно. Тя нееднократно предупреждавала войводата за заплахата, само че той по този начин и не я послушал.



Паметникът на Дельо Войвода, прегърнал своята обичана, можете да видите в центъра на града, а покрай реката, където се допуска, че е убит, има и паметна плоча в негова чест.

Златоград впечатлява и със своята непорочност, подреденост и успокоение. Центърът е обсипан с цветя, дистанциите са къси и в случай че разполагате с повече свободно време, ще можете да го обиколите без проблеми. Градът предлага задоволително места, където можете да отседнете: от спа хотели до типичните възрожденски къщи, тъй че има избор за всеки усет. Има и доста разнообразни заведения за хранене и механи, където да се насладите на вкусна и в действителност добре приготвена храна. Не пропускайте да опитате и специфичното въртяно кафе на пясък – една от атракциите на града. Начинът на поднасяне и усета му ще ви впечатлят и ще прибавят още позитивни страсти към разходката ви в красивия град.

Какво да посетите в Златоград?

Археолого-етнографски музей – нормално туристическите обиколки стартират от него. Къщата, в която се обитава музейната комбинация, в миналото е била благосъстоятелност на Александър Чанов - състоятелен производител на аби и търговец на тютюн. В музея се намира и печата от 100-те национални исторически обекта.



Музейна колекция на известията – единствена в България.

Занаятчийските работилници – имате прелестната опция да се докоснете до старите български обичаи и просвета като разгледате и работилниците, които работят целогодишно, да поздравите и да поговорите с майсторите там, да видите от близко процесите на работа, както и да закупите нещо за спомен. На разположение са терзийска работилница, където се създават дрехи от всички етнографски области на България, тъкачна работилница, гайтанджийска и златарска работилница, грънчарска, ножарска и сарашка работилница – за обработка на кожи.



Взаимното учебно заведение – то е поместено в двора на църквата „ Св. вмчк Георги Победоносец “ и е построено с дарения и непринуден труд от локалното население през 1852 година. Това е и първото светско учебно заведение в Южна България. Там можете да видите музейната експозиция „ Просветното дело в междинните Родопи “, да разгледате от близко класната, учителска и битова стая, където са се събирали и почивали учителите. Чувството да се докоснете от близко до тази възрожденска атмосфера и просветителски дух е в действителност необикновено.







Църквата „ Свето Успение Богородично “ – храмът е построен по време на Възраждането през 1834 година – това е и една от най-старите църкви в Родопите. Храмът е вкопан към 1,5 метра в земята, а в двора ѝ е непокътнато удивително килийно учебно заведение. Сред скъпите икони вътре в църквата има и една дело на Захари Зограф.

Разходка в Златоград е един превъзходен проект за отмора през уикенда или лятната отпуска. В непосредственост до града има още доста места, които могат да се прегледат при положение, че решите да останете за повече дни:

Светилище „ Белото каменье ”, където са открити огромен брой находки – блага, принасяни от античните хора на езическите богове;
Природните явления – скали с любопитни форми на разнообразни животни, свещено място за локалните хора (намира се на 10 км от града по пътя за Кърджали, сред двете родопски села Добромирци и Бенковски);
Перперикон – свещеният град на траките;
Светилището на Орфей – среща се над село Татул, Момчилградско.

Имайте поради, че пътят в този завършек на страната се състои от в действителност доста завои, само че хубостта, с която ще сте заобиколени, ще компенсира това малко стеснение. Намерете си приятна компания, вземете фотоапарата и положителното си въодушевление (не забравяйте и книжката за печати от 100-те национални исторически обекта в България) и се насладете на тази прелестна исторически и културно значима дестинация. Освен, че ще се откъснете от проблемите и напрежението, ще можете да обогатите общата си просвета и да разгледате невероятни, забележителни места: „ Ние, българите, с цел да забележим света и чудесата му, няма потребност да вървим по този начин надалеч, тъй като нашата България е един чужд чудноват свят. “ – Иван Вазов
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР