Зимата ще бъде изпитание за хотелиерския бизнес и прочути туристически

...
Зимата ще бъде изпитание за хотелиерския бизнес и прочути туристически
Коментари Харесай

Кризата затвори прочут курорт в Унгария, очакват фалити на хотели

Зимата ще бъде тестване за хотелиерския бизнес и фамозни туристически дестинации в цяла Европа. Служителите в известните пещерни минерални бани в унгарския град Мишколцтаполца гасят лампите и източват басейните. Атракцията, която датира от епохи, става следващата жертва на енергийната рецесия в Европа и съответно на покачващите се цени на газа, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Още от римско време пещерите, цялостни с естествено топла минерална вода, притеглят гости. През последните години обаче с увеличението на туристичесикя поток баните започнаха да употребяват газ, с цел да затоплят в допълнение водата, изключително през зимата. Но съветската офанзива против Украйна подейства като ударна вълна по стопанската система и енергийния пазар. За Мишколцтаполца и доста други бизнеси в Европа изражението й беше в внезапен скок на сметките за електрическа енергия.

Пещерите, състоящи се от пет басейна и доста сходни на лабиринт коридори с масажни уреди и ехтене камери, затвориха порти в понеделник " за неопределен срок ", разгласи компанията " Мишколци Фурдок " (Miskolci Furdok), която ги стопанисва.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Dáša (@dadulle)

" Трябва да затворим пещерните бани заради една единствена причина - в случай че употребяваме газ от октомври до декември, това ще ни коства спомагателни 61 милиона форинта (140 000 долара) ", споделя основният изпълнителен шеф Юдит Немет.
         View this post on Instagram                      
A post shared by Budapest 101 (@budapest101)

Затварянето на баните ще се отрази неотложно върху хотелите и къщите за посетители в региона, които до наскоро страдаха от пандемията и едвам това лято съумяха да се отърсят ненапълно от отрицателните й резултати.

Посетителите на баните обаче опитваха да се насладят на топлите минерални води до последно. " Не мога да схвана за какво този прелестен комплекс би трябвало да бъде затворен. Правителството поддържа толкоз доста неща. Не може ли да направи нещо и за него? ", пита Андреа Муска, до момента в който се къпе в един от басейните. " Хотелите ще банкрутират, защото са прекомерно подвластни от тези бани ", добавя брачният партньор й Карой Кережи.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Mengqin Shen (@mengqin_shen)

Помощ за баните обаче по този начин и не идва и от понеделник те са затворени. Компанията " Мишколци Фурдок " е на загуба от четири години, а приходите й за 2021 година са доста под предпандемичните нива, сочат счетоводните й данни. Сметката за тока се е оказала " последната капка ".

Властите в Будапеща дават обещание финансова поддръжка за дребните и междинните предприятия от промишления бранш, с цел да се оправят с нарасналите цени на силата, само че занапред би трябвало да приготвят помощ и за бранша на услугите.

" Ако намерим някакъв сполучлив метод да преминем от газ на друга сила и да свалим сметките си, в случай че получим някаква помощ, незабавно ще се хванем за тази опция и може още веднъж да отворим баните ", заключава Немет.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР