Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на

...
Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на
Коментари Харесай

7,6 по Рихтер и последвало цунами разтърсиха Япония

Земетресение с магнитуд 7,6 раздруса просторен регион по крайбрежието на Японско море в Централна Япония.

Трусът, регистриран към 16:10 ч. локално време, раздруса и здания в центъра на столицата Токио, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.   Епицентърът е бил в района на Ното, като дълбочината му е била дребна. Първоначално беше обявено за магнитуд 7,4 по Рихтер.

Японското държавно управление сътвори център към премиерската канцелария за справяне с изключителната обстановка.

Спрени бяха високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Няма регистрирани аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Над 36 000 семейства останаха без ток.

Министерство на външните работи с информация за българските жители

Българските жители, пребиваващи в Япония или възнамерявали пътешестване до Япония, да съблюдават рекомендациите на локалните управляващи и да наблюдават постоянно уебстраницата на Японската метеорологична организация, оповестява Ситуационният център на Министерството на външните работи ( МВнР) на интернет страницата на министерството.    Оттам допълват, че при потребност от подпомагане, българските жители в Япония, могат да се извърнат към Посолството на Република България в Япония на адрес:

Yoyogi 5-36-3, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053, Тел.: +81 3 3465 1021, както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608 /мобилен/. E-mail: [email protected].   Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Цунами

Властите в Япония издадоха предизвестие за цунами, а първите талази започнаха да доближават крайбрежията, заяви метеорологичната работа на страната, добавя Българска телеграфна агенция.   Вълни с височина 1,2 метра доближиха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава. По-рано метеорологичната работа разгласи, че има заплаха вълните да доближат 5 метра.   Премиерът Фумио Кишида прикани за незабавна евакуация на зоните с оповестена заплаха от цунами. Кишида съобщи, че държавното управление му ще съобщи точна информация за евакуацията, бързо ще оцени действителното положение на вредите и ще работи взаимно с локалните управляващи за избавяне на човешки животи.

  В градове в съветския Далечен изток беше издадено предизвестие за заплаха от талази цунами след серията от мощни земни земетресения в Япония, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Риск за крайбрежието на Русия   Един от тези градове е Владивосток. Засега обаче евакуация на локалното население не се прави.   " Има заплаха западните крайбрежия на Сахалин да бъдат наранени от талази цунами ", съобщи съветското министерство на изключителните обстановки в информационното приложение " Телеграм ".   Властите на Владивосток приканиха риболовците в морето да се върнат в пристанището.   " Рибарите и всички останали, които възнамеряват излизане в акваторията, следва неотложно да се върнат на брега. Съгласно информация на Центъра за талази цунами се чака вълна от страна на Усурийския залив. Вълната ще е с височина 0,3 метра. Опасното събитие ще доближи крайбрежията на Владивосток в 19:36 " ч. локално време, се споделя в изказване на градската администрация, представено от ТАСС.   Предупреждение за талази цунами е издадено още в град Находка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР