Земетресение с магнитуд 7,1 разтърси северната част на Филипините, предаде

...
Земетресение с магнитуд 7,1 разтърси северната част на Филипините, предаде
Коментари Харесай

Земетресение с магнитуд 7 удари Филипините

Земетресение с магнитуд 7,1 раздруса северната част на Филипините, съобщи Франс прес, като се базира на американския геофизичен институт (USGS). Първоначално институтът заяви за магнитуд 6,8.

Земетресението е станало в 8,43 ч. локално време в провинция Абра на най-големия остров от архипелага - Лусон. Трусът е бил на дребна дълбочина и локалната сеизмологична работа предизвести, че може да има вреди. Жителите на филипинската столица Манила са съобщили, че постройките в града са се разлюлели, написа Българска телеграфна агенция.

Според Ройтерс, която също цитира американския геофизичен институт, земетресението е станало на дълбочина към 10 км. Институтът дефинира епицентъра му на към 11 км източно-югоизточно от град Долорес в провинция Абра.

Според Филипинския институт по вулканология и сеизмология, представен от Асошиейтед прес, магнитудът му е бил 7,3, след това намали на 7.

Не е издавано предизвестие за цунами.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши подреди незабавното изпращане на избавителни екипи и оказване на помощ в потърпевшата от мощно земетресение провинция Абра, заяви неговата говорителка, представена от Ройтерс.

Маркос също ще отпътува със аероплан за Абра, изумена преди часове от трус с магнитуд 7,1, сподели на конференция Трикси Крус-Анхелес.

Първоначално бе обявено, че няма данни за потърпевши хора и нанесени вреди. Земетресението в северната част на Филипините обаче е провокирало свлачища, развалило е здания и е наложило евакуация на хората във високите здания в столицата Манила, оповестиха публични представители, представени от ДПА.

Епицентърът е бил покрай град Лаганхиланг в провинция Абра, на 335 км северно от Манила, където съгласно известията са развалени няколко къщи и мостове, сподели Руби Вилямор, която е кмет на общината.

Националната организация за справяне с бедствията заяви, че някои региони са останали без електричество и телефонни връзки.

" Вторични земетресения се усещат на всеки 15 минути ", сподели вицегубернаторката на провинция Абра Джой Бернос в телевизионно новинарско предаване. " Хората към момента са на открито, само че към този момент няма данни за жертви ", означи тя. Бернос сподели също, че част от районната болница се е срутила, което е наложило евакуация на пациентите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР